Kultur

”En plats där folk ser sig över axeln och är rädda”

visby Artikeln publicerades
Nordiska motståndsrörelsen är farliga för att de stör demokratin, säger Daniel Poohl.
Foto: Lena Kvist
Nordiska motståndsrörelsen är farliga för att de stör demokratin, säger Daniel Poohl.

Almedalen 2018 är en sorts klimax för Nordiska motståndsrörelsen. Det säger Daniel Poohl, som granskar dem.

Almedalen, utanför biblioteket. Bara ett stenkast bort står nazisterna och delar ut sin tidning.

Daniel Poohl har just deltagit i ett fullsatt seminarium om extremism och yttrandefrihet. Han är chefredaktör för tidskriften Expo, som granskar högerextremism.

Natten innan har fem nazister gripits för att ha gått omkring i Visby och ropat ”sieg heil”. Knappast någon fyllegrej, tror Daniel Poohl. Även om bara fem greps ska nazisterna ha varit 20–30 stycken – och det är för många för att det ska ha skett spontant.

Hur farliga är Nordiska motståndsrörelsen för den svenska demokratin?

– De kommer aldrig att lyckas med sitt mål att skapa en nordisk nazistisk diktatur. Men de är farliga för att de stör demokratin, till exempel här i Almedalen. Det är tänkt att vara en arena där vanliga människor och politiker möts och kommer varandra nära. Nu har det förvandlats till en plats där folk ser sig över axeln och är rädda. Det begränsar.

Har NMR blivit fler, eller bara mer synliga?

– De har blivit fler, men är fortfarande en liten organisation. De har lärt sig hur man ska väcka uppmärksamhet. De är ungefär 100 här. Kanske 300–400 aktivister, 500–700 på demonstrationer.

Mångfaldsparaden passerar en NMR-manifestation  under politikerveckan i Almedalen.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Mångfaldsparaden passerar en NMR-manifestation under politikerveckan i Almedalen.

Vad tycker du om KRIS aktion under Annie Lööfs tal, när de omringade nazisterna?

– KRIS har varit med även under seminarier, som någon form av trygghetsvärdar, i polisens frånvaro. Modiga, solidariska, före detta kriminella. Det är superfint, tycker jag.

Lagar får inte nazister att försvinna.

Jag kom hit med ambitionen att skriva om annat. Nu skriver jag om nazisterna ändå. Rätt eller fel?

– På ett sätt är det helt rimligt att man pratar och skriver om något som många pratar om. Men det måste vara måttligt. När en nyckelpolitiker som Annie Lööf har hållit ett tal om hur hon vill förändra Sverige och kommentatorer frågar mest om nazisterna som störde är det inte rimligt.

Vad ska samhället göra nu?

– Lagar får inte nazister att försvinna. Lagar är till för att hindra dem från att begå brott. Det stora arbetet är långsiktigt. Att få människor att välja en annan väg i livet. Skolan och socialtjänsten måste vara med på tåget och lära sig att försvara demokratin.

Kommer nazisterna att vara i Almedalen nästa år?

– Det är en väldigt intressant fråga. Det här en sorts klimax för organisationen. I år ska de ställa upp i val. Men det är långt ifrån säkert att de lyckas vinna ett enda kommunalt mandat. Det kan leda till en vändpunkt, kanske en splittring. I värsta fall tar de till våld.

Idag är de i centrum och delar ut sin tidning. Är det en slump att det sker just på Sverigedemokraternas dag?

– Nej. Och det är värt att notera. NMR vill locka väljare, det kan man ju inte tro med tanke på hur de beter sig. Men de vet att det finns en liten grupp av SD:s väljare som är radikala. Där finns det människor med idéer som liknar Nordiska Motståndsrörelsens.