Kultur

Eggande obehag när mobbaren ska mobbas

bokrecension Artikeln publicerades
Cina Friedner.
Foto: Hugo Thambert
Cina Friedner.

Konsten att mobba en mobbare är svår. Särskilt om mobbaren är kär i ens storebror. Relationerna på mellanstadiet är komplexa och knepiga att hantera.

Så himla taskigt

Kapitelbok

Författare: Cina Friedner

Förlag: Rabén & Sjögren

En hackordning kan vara mer eller mindre tydlig. Men i tioåriga Mandas skolklass råder det ingen tvekan om att Henrietta Nilsson står högst i kurs. Tyvärr ger hon inte något sympatiskt intryck. Hon härskar med tekniker som gör henne till en mobbare.

Detta vill Manda och hennes bästis Lilly göra något åt. De vill skaka om henne, så att hon ändrar sitt beteende. Kanske genom att skriva elaka inlägg i kommentarsfältet på hennes Youtube-kanal?

Ämnet i Cina Friedners (f. 1982) debutbok ”Så himla taskigt” är inte originellt. Inte heller den språkliga stilen utmärker sig. Ändå lyckas hon skapa en berättelse med en ovanligt stark nerv.

En förklaring till att berättelsen är spännande hela tiden är dess oförutsägbarhet. Med enkla medel trixar författaren till kompositionen, vilket skapar en stimulerande nyckfullhet, särskilt när det gäller psykologiska processer.

Av strategiska skäl väljer exempelvis Manda att umgås med Henrietta Nilsson och hennes vapendragare, ett projekt som missförstås både av henne själv och omgivningen. Det är ingen lätt sak att mobba en mobbare, särskilt när mobbaren är förtjust i ens storebror…

Med ”Så himla taskigt” förmår Cina Friedner att skapa ett eggande obehag hos sina läsare. Hon ådagalägger pinsamheter och får vitala känslotrådar att vibrera.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.