Kultur

Djupfryst survivalism-porr

Kultur Artikeln publicerades
Foto: Noble entertainment

Avskalad survivalism-porr på Nordpolen. ”Arctic” är en kylig överlevnadskamp mellan Mads Mikkelsen och naturen.

Arctic

Överlevnad

I rollerna: Mads Mikkelsen m fl

Regi: Joe Penna

Iskylan tränger genom märg och ben, känslan av ensamhet likaså i det kärva isländska överlevnadsdramat ”Arctic” där Mads Mikkelsen brottas mot naturens krafter på Nordpolen.

Mikkelsen spelar Overgård, enda överlevande efter en flygplanskrasch. Filmen börjar efter att katastrofen redan inträffat och Overgård sedan länge etablerat fasta rutiner. Nödanrop, pimpelfiske, snöskottning. Dag ut och dag in.

Dramatiken borrar sig långsamt in i medvetandet och man sitter som fastnaglad med Mikkelsen, som gör en enormt krävande skådespelarinsats.

Berättelsens rubbande av status quo sker när en helikopter störtar i närheten och lämnar en svårt skadad person. Overgård tvingas då lämna den relativa tryggheten i lägret och ge sig ut på en livsfarlig vandring för att försöka rädda livet på dem båda.

Att titta på Mads Mikkelsen som stretar och gnetar på hal is i 98 minuter kanske kan låta lite tomt, men blir en precisionsstyrd överföring av en tillvaro reducerad till sin mest basala form. Dramatiken borrar sig långsamt in i medvetandet och man sitter som fastnaglad med Mikkelsen, som gör en enormt krävande skådespelarinsats.

Den brasilianske (!) regissören Joe Pennas långfilmsdebut sjuder av självförtroende och hantverksskicklighet. Djupfrusen survivalism-porr, minimalistisk och avskalad med det storslagna landskapet som fond till huvudpersonens mödosamma kamp. Det är vad ”Arctic” är, varken mer eller mindre. Spännande och effektiv men också hård och kall, lika likgiltig inför publiken som naturen är inför människan.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.