Kultur

Det mest privata i foto

Kultur Artikeln publicerades

Borås nya konsthall öppnar med fyra svenska mästarfotografer: Christer Strömholm, Anders Petersen, JH Engström och Eva Klasson.

Foto. Utställningens affischbild är tagen av Eva Klasson från Borås. En gestalt ligger hopkrupen i en säng:
– Det mest privata området av alla, sa Berit Swegmark.
Och de fyra fotografer som inviger konsthallen har alla gått sina motiv extremt inpå livet.
Fotogurun Christer Strömholm är känd för sina bilder av transvestiter i Paris. De finns här, men också hans bilder av offer för Hiroshimabomben och en svit om döden.
Anders Petersen har varit elev till Strömholm. Han visar foton i dramatiskt svartvitt, medan Petersens elev JH Engström ställer ut bilder av natur och avspända, nakna kroppar, i en blandning av svartvitt och färgfoto.
–Det finns en linje mellan fotograferna, tre generationer, sa Bengt Swedmark.
Den fjärde fotografen, Eva Klasson var också elev till Christer Strömholm en kort period på 70-talet, men blev senare en förebild för honom. De senaste åren har hon fått en ny uppmärksamhet. Hon står för utställningens mest närgångna bilder: en droppe vatten på hud, ett tumveck, hårsäckar. Allt med sig själv som modell.

Fotokonsthall
För två år sedan slog Stiftelsen Fokus Borås upp dörrarna till Sveriges största grafik- och fotomuseum, mitt i hjärtat av Knalleland. Abecita Corsettfabrik blev två ljusa museivåningar, sprängfyllda med grafik av storheter som Andy Warhol och David Hockney, och av fotokonst från allt mellan George Oddner till fritslabor som Lennart Olsson och Hasse Persson. Det är samlingar som Bengt och Berit Swegmark byggt upp under 40 år, och sedan donerat.

Konstkafé
Samlingarna är bara öppna för guidade visningar. Men nu öppnar man en våning till på 800 kvadratmeter, tänkt för fyra-fem fotoutställningar om året.
Och den som vill ha smakprov i dubbel bemärkelse kan få det på konstkaféet.
– Vi har aldrig varit i Thailand eller på Kanarieöarna, sa Bengt Swegmark.
– Men vart vi än kommit har vi besökt konstmuseer. Vi vet att det är viktigt med en cafeteria där man kan se på konst när man fikar. Här ska vi visa smakprov från pågående utställningar.

Inger Melin

fotnot: läs också BT:s reportage om Eva Klasson lördag 5 april.