Kultur

De kan vinna Debutantpriset

Debutantpriset Artikeln publicerades

Hur man börjar om livet på en ny plats, känslan av förlust, en judisk familjeberättelse, könsidentitet, och – en dagbok om att debutera. Det är teman i de böcker som har nominerats till Debutantpriset i år.

Emeli Bergman hade lite på känn att debutantprisjuryn var intresserade av hennes bok.

– Förlaget berättade att de hade efterfrågat fler exemplar av min bok. Men jag visste inte till vad, så klart, säger hon.

Emeli Bergman.
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Emeli Bergman.

Emeli Bergman är översättare och bor i Köpenhamn och Paris till vardags. Novellsamlingen ”Salt” skrev hon först på svenska och sen på danska, men det var i Danmark den släpptes först. Hon hade just hämtat upp sin son när hon fick beskedet om nomineringen.

– Alltså, jag är jätteglad för det här. Och ganska förvånad, det kändes otippat eftersom den inte har fått så mycket uppmärksamhet i Sverige, säger hon.

”Salt” består av nio berättelser, där alla har en känsla av förlust av något slag.

– De är väldigt resoluta, stränga och hårda. Jag tycker om den korta modellen, berättelserna blir mer idiosynkratiska så här. I en novell kan man släppa in läsaren bara en kort stund mitt i ett skeende, och låta dem stanna en stund. Det tycker jag om.

Nino Mick.
Foto: Nadim Elazzeh
Nino Mick.

Nino Mick är välkänd som scenpoet i Göteborg, och har bland annat prisats som svensk mästare i poetry slam. Poesidebuten ”Tjugofemtusen kilometer nervtrådar” är en berättelse om könsidentitet, skrivet med en könsutredning i fokus.

– Den börjar och slutar med en könsutredning, och mitten har lite av det också, kan man säga. Den handlar om transerfarenheter, om frågor och erfarenheter som inte är så vanligt att de tas upp.

Hur kändes det att få beskedet om nomineringen?

– Jag blev väldigt glad såklart, men jag har också just sovit en natt på en båt från Tyskland, så jag är fortfarande i ett lite drömskt tillstånd.

Wera von Essen.
Foto: Matti Koli
Wera von Essen.

Wera von Essen stod i mataffären när hon fick besked om nomineringen.

– Det var väldigt kul, jag trodde att det var en telefonförsäljare som ringde först. Jag stod i affären då och blev jag så chockad att jag glömde köpa koriander och lime, som jag behövde för att göra grön curry, så jag fick gå tillbaka. Men jag tycker att det är väldigt bra pris, och jag är glad över nomineringen.

Romanen heter ”En debutants dagbok” och är skriven i dagboksform.

– Det är lite av den ultimata debuten, skriven av en debutant och handlar om att debutera, inte bara litterärt, men fokuset ligger på skrivande. Misslyckande är ett viktigt tema, och frustrationen över misslyckandet.

Elin Willows.
Foto: Frank A Unger
Elin Willows.

Elin Willows är till vardags en svensk journalist som sedan flera år tillbaka bor och arbetar i Finland. Beskedet om nomineringen kom nästan som en blixt från klar himmel, för henne:

– Det var ett av de roligaste telefonsamtal som jag har fått på länge. Jag blev jätteglad och rörd. Det här har jag drömt om, för det är ju ett pris som man bara kan bli nominerad till en gång – man har bara en chans att få det och det är stort att få vara med.

Hon har skrivit romanen ”Inlandet”, som handlar om en ung kvinna från Stockholm som flyttar till pojkvännens hemort i Norrlands inland. Men förhållandet tar snabbt slut och då uppstår frågan om man kan börja om livet var som helst.

– Det är motsatsen till en deckare, för det finns egentligen ingen handling i boken. Det är snarare en undersökande bok om vad som händer med en människa som har hamnat på en plats där hon inte hör hemma från början.

Hanna Rajs Lundström.
Foto: Isis Mühleisen
Hanna Rajs Lundström.

Hanna Rajs Lundström säger att hon studsade i lägenheten när hon informerades om att hon har blivit nominerad.

– Jag blev förvånad och väldigt glad. Jag var tvungen att ringa någon och berätta innan det blev officiellt, så jag ringde mormor och morfar. Debutantpriset känner jag till sedan tidigare även om jag inte har vågat tänka på det – men det är ändå något som man har hoppats på.

Hon har skrivit diktsamlingen ”Armarna”, som präglas av en judisk familjehistoria och en personlig kamp mot rädslor och missbruk.

– Det är en bok som man borde läsa om man är intresserad av kärlek och familj. Jag skrev om det som låg mig närmast om hjärtat.

fakta

Juryns motiveringar

Emeli Bergman, f. 1988: Salt

(Rastlös förlag)

För en suggestiv novellsamling som med språklig känslighet fångar dämpat dramatiska ögonblick.

Wera von Essen, f. 1986: En debutants dagbok

(Modernista)

För en nonchalant och stilsäker berättelse som med dagbokens logik utforskar villkor och gränser för skapande.

Hanna Rajs Lundström, f. 1991: Armarna

(10tal förlag)

För en kaxigt talspråkig diktsamling som lakoniskt skildrar kärlek, arv och förlust.

Nino Mick, f. 1990: Tjugofemtusen kilometer nervtrådar

(Norstedts)

För en sammansatt diktsvit som med humor och sorg berättar om den angelägna kampen för frigörelse.

Elin Willows, f. 1982: Inlandet

(Natur&Kultur)

För en stillsamt skarp och vacker roman som undersöker balansen mellan ensamhet och tillhörighet i Norrlands inland

Visa mer...

Fakta

Borås Tidnings Debutantpris

• Borås Tidnings Debutantpris på 100 000 kronor delas ut årligen sedan 2001 till en debutant inom svensk prosa och lyrik.

• Det sker i samarbete med Högskolan i Borås.

• Juryn nominerar fem författare som sedan bjuds in till Borås och Debutantaftonen där vinnaren avslöjas.

• I juryn ingår Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist, tillsammans med Björn Kohlström, författare och kritiker i Jönköpings-Posten och Linnéa Lindsköld, lärare och forskare vid Högskolan i Borås.

• I år hålls Debutantaftonen torsdagen den 21 februari på Kongresshuset. Där delas också Lilla Debutantpriset ut.

Tidigare pristagare:

2001: Lotta Lotass

2002: Maria Zennström

2003: Daniel Sjölin

2004: Jonas Hassen Khemiri

2005: Ida Börjel

2006: Andrzej Tichy

2007: Martina Lowden

2008: Viktor Johansson

2009: Sara Mannheimer

2010: Johan Kling

2011: Helena Österlund

2012: Tomas Bannerhed

2013: Susanna Lundin

2014: Anna Fock

2015: Maxim Grigoriev

2016: Stina Stoor

2017: Thom Lundberg

2018: Agnes Lidbeck

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.