Kultur

Dagboksvittnesmål med grav igenkänning

Ortsdatering Artikeln publicerades
Martina Haag är också med i årets säsong av SVT:s
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Martina Haag är också med i årets säsong av SVT:s "På spåret".

Rebecka Åhlund läser en igenkänningsfest om tonårstiden av Martina Haag.

Livet går så fort. Och så långsamt.

Genre: Roman

Författare: Martina Haag

Förlag: Piratförlaget

En sex-månaders-period i en tonårings liv 1980, med icke frekventa kommentarer från den vuxna person tonåringen så småningom blev. Martina Haag poängterar att det inte är hon som är Sonja, men skriver som vanligt så att det känns mycket nära verkligheten.

Det är de vanliga ingredienserna: skolk, utanförskap, föräldrar som bråkar, häxblandning, moppekillar, statusjakt, urartade FF-fester, knäppa lärare, vänner som sviker, olycklig förälskelse i någon som heter Alexander och den där känslan av att allt är viktigt, det är på liv och död, men också att livet egentligen pågår någon helt annanstans. Någonstans där allt är annorlunda och man vet inte säkert om man någonsin kommer att få tillgång till det, det Riktiga Livet.

”Livet går så fort. Och så långsamt.” påminner med starka bilder om hur det var, för att vara tonåring skiljer sig inte så mycket på insidan även om man tillhör olika generationer. Men den frågar sig kanske också hur mycket vi formas av den tiden: när skolans våldsammaste mobbare vill bli kompis på Facebook 30 år senare, trycker Sonja bort honom. Hon ser framför sig hur hon annars måste åka till Frihamnen, där han kanske jobbar idag, med cigg åt honom för att inte riskera spö.

En sorts dagboksvittnesmål byggt på grav igenkänning, svart humor och tidstypiska detaljer.