Kultur

Cosby döms till fängelse – riskerar tio år

Brott Artikeln publicerades
Foto: Matt Slocum

Den amerikanske komikern Bill Cosby döms till fängelse för att ha drogat och utnyttjat en kvinna för 14 år sedan. 81-åringen döms till fängelse i tre till tio år, rapporterar amerikanska medier.

Bill Cosby fälldes för tre fall av sexuella övergrepp mot Andrea Constand redan i april. I väntan på att domen skulle vinna laga kraft har han suttit i husarrest med fotboja. Efter förhandlingar i domstolen i Norristown, Pennsylvania har domaren nu beslutat att döma komikern till fängelse i tre till tio år. Straffet kommer att avtjänas i ett delstatsfängelse och om Cosby avtjänar hela strafflängden kommer han att vara 91 år vid frigivningen.

Enligt nyhetssajten TMZ kommer Bill Cosby efter domarens beslut inte att släppas fri mot borgen. Enligt vittnen inne i rättssalen tömde Bill Cosby sina fickor och tog av sig sin slips innan han togs om hand för att föras direkt till fängelset. I Pennsylvania brukar en strafflängd på tre till tio år innebära att den dömda avtjänar mellan 22 och 36 månader i fängelset.

– Jag kan inte behandla honom annorlunda baserat på vad han är eller vem han varit. Som hon sade, Mr Cosby, tog du hennes livsglädje och krossade den, sade domaren Steven T O’Neill när han vände sig direkt till Cosby.

Bill Cosby är den första som döms efter alla de övergreppsanklagelser mot kända män som kommit fram i och med Metoo-rörelsen.

På plats i domstolen för att höra vilken dom skådespelaren skulle få fanns, förutom Andrea Constand, tio av de kvinnor som anklagat honom för övergrepp. En psykolog som utsetts av rätten för att utvärdera Cosby vittnade om att han har ett osunt intresse för kvinnor som inte visar samtycke till sexuella handlingar.

– Det är möjligt att han redan mött någon som skulle kunna vara ett framtida offer, sade psykologen Kristen F Dudley, enligt New York Times.

Anledningen till psykologutlåtandet är att man ville bedöma om 81-årige Cosby ska stämplas som en sexualbrottsling, vilket juryn beslutade att göra. Det betyder att han kommer att tas upp i USA:s register över dömda sexförbrytare och innebär att han kraftigt begränsas i var han får bo och röra sig.

Totalt har ett 60-tal kvinnor anklagat honom för sexuella övergrepp, men det är bara fallet Constand som har lett till åtal. I samband med domen uteslöts Cosby ur Oscarsakademin och universitetet Temple i Pennsylvania meddelade att man återtar Bill Cosbys hedersdoktorat. Cosby var elev på skolan, och det var även där han många år senare träffade Andrea Constand.

Cosbys advokat Thomas Mesereau har i intervjuer kallat Andrea Constand en "lycksökerska" som bara är ute efter hans klients förmögenhet. Cosby har sagt att han och Constand hade ett romantiskt förhållande, men nekat till anklagelserna om övergrepp. I samband med avkunnandet av straffet släppte domstolen ett långt brev från Andrea Constand.

I det skriver hon att hon jobbade med administrationen för det universitetslag i basket som Cosby stöttade och trodde hon att han menade väl när han gav henne tre blå piller för att "slappna av". I sitt vittnesmål beskriver hon hur han sedan förgrep sig på henne medan hon varken kunde försvara sig eller skrika på grund av drogerna han gett henne.

"Vi kommer aldrig att få veta den fulla vidden av hans dubbelliv som sexförbrytare, men hans långa terrorstyre som en serievåldtäktsman är över", skriver Constand i sitt uttalande till rätten.

Bill Cosby är en av USA:s mest kända komiker och slog igenom på stand up-scenen i Los Angeles under tidigt 60-tal. 1966 blev han den första svarta skådespelaren att vinna en Emmy, för sin roll i agentkomediserien "I Spy".

I Sverige är han mest känd för att ha spelat helyllepappan Cliff Huxtable i tv-serien "Cosby". Eftersom han så starkt förknippades med sin roll som "hela USA:s pappa" blev hans rykte desto mer nedsmutsat i och med de många anklagelserna om övergrepp.