Kultur

Brännande berättelser om Förintelsen i ny seriebok

bokrecension Artikeln publicerades

”Vi kommer snart hem igen” är en viktig dokumentär serieroman om det allra värsta som har hänt och dessvärre tycks vara på väg att hända igen.

serieroman

Vi kommer snart hem igen

Text: Jessica Bab Bonde

Bild: Peter Bergting

Förlag: Natur & Kultur

Visa mer...

Jessica Bab Bonde har samtalat med några av Andra Världskrigets överlevare. Historierna berättas i serieform. Det är förhållandevis mycket text, inget som man susar fram i utan en läsning som kräver långsamhet. De personliga historierna är så väl berättade, det känns som om någon satt bredvid och berättade för just mig. Man lever sig verkligen in i allas livsöden och det är en text som känns rent fysiskt.

Kriget liksom kryper fram i levnadsödena, från små förändringar i vardagen till de hemska lägren. Som när Tobias berättar om när de tvingas klä av sig alla sina kläder och deras huvuden rakas:

”Vi förvandlades till något annat än människor. Något som var lättare att döda. Vi fick ett fångnummer. Jag var ingen människa längre. Jag var ett nummer. 79295.”

Peter Bergtings serierutor går i en dov färgskala, med få drag mejslar han ut karaktärerna och deras känslor. Maktens kalla ögon och de alltmer utmärglade fångarnas ansiktsdrag blir både bokstavligt och bildmässigt uttryckta. Det är en tragisk historia som vi aldrig får sluta berätta – tyvärr…

I bokens slut finns en resumé över krigets hållpunkter och en ordlista med begreppsförklaringar.