Annons

Boyzone erbjuder mer än bara nostalgi

Inte bara nostalgi när Ronan Keating och kompani säger hejdå till fansen, skriver BT:s recensent Karin Grönroos om Boyzones avskedsalbum “Thank you & goodnight”.
Publicerad 21 november 2018
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Boyzone firar 25 år med avskedsalbumet ”Thank you & goodnight”.
Boyzone firar 25 år med avskedsalbumet ”Thank you & goodnight”.Foto: Pressbild

Boyzone

Album: Thank you & goodnight

Bolag: Warner/WMS

Få har väl undgått 90-talsnostalgin som råder. Trenden gäller även musikbranschen och har nu skakat liv i stjärnorna på den gamla pojkbandshimlen. Häromsistens gick Backstreet Boys ut med nyheten om deras DNA World Tour, som kommer ta dem runt världen under 2019. Och de är inte ensamma. Nästa år turnerar också Westlife och Spice Girls.

Det hela är ganska tydligt. En sista chans att krama ut det sista ur varumärket och njuta av en tid som flytt. Men för irländska Boyzone ser situationen lite annorlunda ut. Även om gruppen splittrades år 2000 så har de varit återförenade sedan 2010 och hunnit med ytterligare tre albumreleaser. Eller fyra, inräknat det senaste “Thank you & goodnight”.

Annons

Precis som titeln antyder så är det fråga om ett avskedsalbum. När andra hittar tillbaka till varandra så väljer Boyzone med andra ord att lägga ner verksamheten, men först efter att ha firat 25-årsjubileum med dunder och brak.

Medlemmarna själva förtydligar på sin hemsida att det nu blivit dags att avsluta på ett värdigt sätt, med flaggan i topp. Den nya skivan är ett centralt steg i firandet, tillsammans med en uppföljande turné i Storbritannien.

Och faktum är att Boyzone lyckas förvånansvärt bra med uppgiften. Tillsammans med tunga låtskrivarprofiler som Ed Sheeran och Gary Barlow har de snickrat ihop en gedigen repertoar med engagerat driv. Det är visserligen inte fråga om särskilt unika eller vässade uttryck, och fokus ligger snarare på klassiska popsound med tydliga melodier, men det räcker en bra bit på vägen.

Sedan är det inte så att materialet direkt hänger sig kvar, men lyssningen som sådan är underhållande. Spår som ”Because”, ”Love”, ”Talk”, ”You’re criminal” och den avslutande ”Dream” som görs med nu avlidne medlemmen Steven Gately står sig bra utan att kännas oinspirerade eller förutsägbara.

Av alla de band och artister som nu återvänder ut på vägarna är det alltså en del som talar för att Boyzone faktiskt har något nytt att erbjuda sin publik.

Karin GrönroosSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons