Annons

Boråskonstnär i stor finsk konstsvindel

Tio personer i Helsingfors konstvärld dömdes häromdagen till olika fängelsestraff i en stor härva med förfalskad konst. En av nyckelpersonerna i härvan är en konstnär som på 1980-talet var inblandad i en uppmärksammad förfalskningshistoria i Borås.
konst • Publicerad 2 november 2018
En av Albert Edelfelts mest berömda målningar är Hertig Karl skymfande Klas Flemings lik (1878). Den målningen försökte Boråskonstnären dock inte förfalska, för den hänger på Åbo slott till allmän beskådan.
En av Albert Edelfelts mest berömda målningar är Hertig Karl skymfande Klas Flemings lik (1878). Den målningen försökte Boråskonstnären dock inte förfalska, för den hänger på Åbo slott till allmän beskådan.

I centrum för konsthärvan står ägarna till ett konstgalleri i Helsingfors, som har dömts till fem respektive fyra års fängelse för att systematiskt ha lurat konstsamlare att köpa förfalskade tavlor. De båda ägarna har dessutom dömts att betala skadestånd på 13 miljoner euro till sina offer.

Den dyraste förfalskningen som de lyckades prångla ut var tavlan ”Le Cirque” som såldes för 2,2 miljoner euro och som påstods ha målats av den franske konstnären Fernand Léger (1881–1955). Den tavlan är fortfarande på vift, troligen någonstans i Sverige, och polisen bedömer att det finns en risk att den så småningom kommer ut på marknaden igen.

Annons

Bedrägerierna har pågått i flera år, när svindlarnas verksamhet uppdagades. En av de lurade köparna var pikant nog auktionsfirman Bukowskis i Stockholm, Eva Lundin, som år 2009 betalade 546 000 euro för en annan tavla som påstods vara målad av samme Fernand Léger. Förfalskningen var så välgjord att en ledande internationell Léger-expert, som hade kopplats in för att värdera tavlan, inte upptäckte att det rörde sig om en förfalskning.

Rättegången i Helsingfors tingsrätt mot galleristerna och deras medhjälpare pågick i två år. Sammanlagt 16 personer, varav flera är kända i finländska konstkretsar, åtalades, men åtalen mot sex av dem lades ned under den långvariga rättegången, däribland mot cheferna för två kända auktionshus.

En av mannens påstådda förfalskningar av Edelfelt, ”Norsk fiskare”.
En av mannens påstådda förfalskningar av Edelfelt, ”Norsk fiskare”.

Flera av de dömda hade sålt tavlor som förfalskats av en konstnär med ett förflutet i Borås. Den aktuelle konstnären uppges ha förfalskat omkring ettusen målningar som signerats med kända namn som exempelvis Akseli Gallen-Kallela, Fernand Léger, Helene Schjerfbeck och Albert Edelfelt.

Konstnären som nu är i 70-årsåldern misstänktes redan på 1980-talet ha gjort flera konstförfalskningar under sin tid i Borås. De aktuella verken påstods vara målade av den finske nationalmålaren Albert Edelfelt. År 1985 dömde Borås tingsrätt honom för att ha förfalskat signaturerna på verken, men tre år senare friades han av Högsta Domstolen, som konstaterade att tavlorna var äkta, varefter mannen sålde tavlorna till en samlare för en mycket stor summa.

När den nuvarande konsthärvan nystades upp av den finländska polisen erkände konstnären inte bara alla sentida förfalskningar som han gjort, utan berättade att de bägge Edelfelttavlorna från Boråstiden också var förfalskade. Han satt häktad i tre år medan utredningen om konsthärvan pågick.

Konstnären fick villkorlig dom i en separat rättegång i Tammerfors förra året.

Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons