Kultur

Blått blått skimmer och skönhet i det lilla

Kultur Artikeln publicerades
Cyantopi av Lott Alfreds.
Cyantopi av Lott Alfreds.

Agnes Brusk Jahn ser en skimrande utställning av Lott Alfreds på Galleri Jeanette Ölund.

fakta

Fly by night

Vem: Lott Alfreds

Vad: Måleri, Objekt

Var: Galleri Jeanette Ölund

Pågår: 17 februari - 10 mars

Visa mer...

Med 13 egna utställningar i bagaget och desto fler gemensamma, representerad bl.a. på Moderna Museet i Stockholm, och medgrundare till gruppen ArtAgent, ställer Lott Alfreds nu för första gången ut på Galleri Jeanette Ölund.

Hennes utställning går i ett blått skimmer, med flera cyantopier i olika nyanser av djupblått på vita, tunna ark. På arken syns subtila mönster som gömmer sig i det blå, framtagna med hjälp av små glasobjekt. Ibland svagt, suddigt, och knappt synligt alls. Ibland mer framträdande, och då tycks mönstren gnistra av sig själva – som om ljusets speglingar i glaset har bevarats däri.

I ett vitrinskåp visas små skulpturala objekt upp, Små saker vari någon funnit något vackert. Värda inget och ändå allt. Vidare finns serien “Familjen”, som yttrar sig i gamla, vita, handvävda kökshanddukar uppfästa på papper. Ibland trasiga, med stora hål. En kaffefläck i hörnet, och svaga initialer i rött. Glasobjekten som användes till cyantopierna har även de fått sin egen plats i utställningen, där ljuset dansar i dem. Bakom dem - en spegel, i sin utformning lik en sten som träffar vattenytan, och som min spegelbild försvinner långt in i.

Det blå är genomgående, och så även ljuset. Flera av verken skimrar. Det hela får mig att tänka på hur ljuset förändras över dygnet. Jag ser ett rum framför mig, fyllt av ting, små objekt som inte har något egentligt värde förrän någon tillskriver dem det genom association. Över dagen förändras ljuset och så även vår perception av tingen omkring oss. Något som förut inte glittrade börjar nu göra det. Solnedgången speglas i fönsterrutan. Himlen med dess slöjmoln blir djupare blå, och solens sista strålar får vattnet att glittra. Och så, mot utställningen bortre vägg, har kvällen gått över i natt. Skarpa neonljus möter en än mörkare blå, och andra, blekare, sorters ljusglimtar uppenbarar sig.

Alfreds bjuder på en skimrande utställning där skönheten ryms i det lilla.