Kultur

Barnboksdebut med både ljus och mörker

bokrecension Artikeln publicerades

En ny klasskompis, en röd papegoja och en massa hemligheter. Det är några av ingredienserna i bibliotekarien Mark Wallenius debutbok.

Blixtar och hemligheter

Mellanåldersbok

Författare: Mark Wallenius

Förlag: Alfabeta

Tor gör lite som han vill i skolan. En del retar honom, en del tycker att han är cool. Fast det vilar något gåtfullt över Tor. Varför har han flyttat så mycket? Var bor han nu? Och varför vill han inte bli fotograferad?

Mark Wallenius debutbok berättas ur Mikas perspektiv. Genom korta dialoger och vardagsscener formas hans vänskap med Katta och hur de närmar sig nykomlingen, både genom lek och att adoptera en röd papegoja. Svartsjuka sätter invanda mönster på prov, men det finns också skrämmande upplevelser som enar barnen.

”Blixtar och hemligheter” är en allvarlig historia om att söka skydd från det förflutna och försöka forma en ny tillvaro. Här ryms både ljus och mörker, men skildringen är lite väl svepande.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.