Kultur

Att vinna debutantpriset: ”Orimligt roligt”

Debutantpriset Artikeln publicerades

Borås tidnings debutantpris har delats ut sedan 2001 – ikväll är det dags för årets gala och en ny pristagare ska koras. Men hur är det egentligen att vinna priset? BT har pratat med tre tidigare vinnare.

 Daniel Sjölin vann debutantpriset 2003.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Daniel Sjölin vann debutantpriset 2003.

Daniel Sjölin, vinnare 2003 med romanen ”Oron bror”:

1. Hur var det att vinna?

– Det var jätteroligt. Det var en stor sak att debutera, men sen var det fort över. Det vanliga är att det inte händer mycket alls efter debuten, utan det blir ett antiklimax ”var det här allt?”. Att då bli nominerad, det var jätteroligt. Att jag sen vann, det var väl bara en ödes slump, haha.

2. Vad spenderade du pengarna på?

– Jag köpte ett par slalomskidor som jag faktiskt ska använda nu i veckan. Jag kallar de för ”mina nya slalomskidor”, trots att det gått 15 år sedan, haha. Sen åkte jag till Tunisien vet jag och sen sparade jag en del för att ha till att skriva, de finns nog fortfarande kvar tror jag.

4. Vad har hänt sen dess?

– Det har ju hänt mycket som inte har med skrivande att göra, jag började jobba på tv (däribland som programledare för Babel) rätt fort efter det där och sögs upp i det. Men det som hänt i mitt liv framförallt, förutom att jag skrev någon bok till, är att jag fått en massa barn som jag prioriterat mest. Det är som alla säger, man förstår inte hur mycket tid man har som ung, haha. Men det har varit full fräs, nu arbetar jag på Expressen Kultur.

5. Vad vill du ge årets vinnare för gott råd?

– Bjud laget runt bland de nominerade. Och sjabbla inte bort priset under kvällen! Räds inte för att det yrkesliv som står framför dig innehåller ett hav av potentiella fällor av fåfänga och känslor av utsatthet, utan håll fokus på orden och raderna.

Tomas Bannerhed.
Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT
Tomas Bannerhed.

Tomas Bannerhed, vinnare 2012 med romanen ”Korparna”:

1. Hur var det att vinna?

– Det var nästan orimligt roligt. Jag minns hela den dagen som ett lyckligt ögonblick i mitt författarliv. Det var en väldigt härlig, uppsluppen stämning mellan oss nominerade också. Vi var mer som ett kompisgäng än konkurrenter. Efter galan blev det en väldigt rolig efterfest, det blev både sent och blött.

2. Vad spenderade du pengarna på?

– Det var nog champagne till att börja med, sen gick pengarna till skrivtid. Jag var tjänstledig i något halvår efter att jag fått priserna (”Korparna” tilldelades också Augustpriset). Men just den biten var inte så lyckad för min del, det är bättre att jobba halvtid för då får jag lite struktur i vardagen.

4. Vad har hänt sen dess?

– Jag har gett ut två böcker till, en fågelprosa-bok med fotografier av Brutus Östling och romanen ”Lugnet” som kom i höstas. Sen har jag blivit lite av en fågelkille, jag har gjort en massa radioprogram och bjuds in att prata om fåglar och litteratur. Det är lite förvånande, för när jag började skriva på ”Korparna” visste jag ingenting om fåglar. En annan sak som hänt är såklart att ”Korparna” också blev en långfilm, regisserad av Jens Assur och med Reine Brynolfsson i huvudrollen.

5. Vad vill du ge årets vinnare för gott råd?

– Först, unna dig en god champagne till helgen. Sen, använd pengarna till att skriva i lugn och ro. Ge dig själv chansen att vara författare ”på riktigt”, visa att det inte bara var en engångsgrej.

Anna Fock.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT
Anna Fock.

Anna Fock, vinnare 2014 med romanen ”Absolut noll”. Är aktuell med nästa bok ”Väderfenomen” i augusti:

1. Hur var det att vinna?

– Jag tror mest att jag blev förvånad. Jag hade redan fått Katapultpriset, så jag blev överväldigad över att få ännu ett. Det var verkligen fantastiskt, ett erkännande. Sen var det oväntat att det var ett så stort engagemang runtom i Borås. Det var framförallt en höjdpunkt att träffa gymnasieeleverna.

2. Vad spenderade du pengarna på?

– Jag spenderade det mesta genom att dela prispengarna med mina nya vänner, de övriga nominerade. Men förutom det så köpte jag en arbetsdator, den jag skrev på innan kunde filer helt plötsligt försvinna från, haha.

4. Vad har hänt sen dess?

– En bok till har kommit ut, ”Cirkus Smuts”. Det var faktiskt under minglet inför utdelningen i Borås som jag fick reda på att den skulle ges ut. Det var egentligen ett gammalt manus som blivit liggande, som många tyckt varit bra men inte tillräckligt bra, som till slut blev utgivet. Annars har jag mest knegat på som personlig assistent och morsa. Så mycket vardag och en del litteratur.

5. Vad vill du ge årets vinnare för gott råd?

– Använd pengarna väl, vad det än innebär. Det kan gå en massa år utan att man får något stipendium, eller har råd och tid att sitta och skriva hela dagarna, så skriv för pengarna!

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.