Kultur

Artist från Sjuhärad dömd för sexuellt ofredande

Musik Artikeln publicerades
Arkivbilden har ingenting med händelsen att göra.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Arkivbilden har ingenting med händelsen att göra.

En Sjuhäradsartist har dömts att betala dagsböter och skadestånd efter att ha sexuellt ofredat en kvinna i publiken i samband med en spelning på Västkusten. Detta enligt en dom i Uddevalla tingsrätt.

Mitt under en konsert på en nattklubb för två år sedan gick artisten fram till scenkanten och tog tag i en kvinnas hår och förde hennes huvud mot sitt skrev två gånger. Händelsen fångades på en mobilfilm.

Kvinnan gjorde en polisanmälan, vilket resulterade i rättegång. Artisten har hela tiden förnekat brott

I domen skriver tingsrätten att när artisten förde ”hennes huvud mot sitt underliv framför publiken under pågående framträdande” så måste det uppfattas som en ”maktdemonstration” som kränkte hennes sexuella integritet.

Därför dömdes artisten till 80 dagsböter för sexuellt ofredande. Dessutom ska han betala 5000 kronor i skadestånd till offret, vilket var hälften av vad hon hade yrkat på i skadestånd.

Artisten hade å sin sida framfört att även om han blev dömd borde tingsrätten inte ge honom något straff, med motiveringen att hans musikkarriär redan drabbats hårt av att filmen från händelsen spridits i sociala medier och att ingen längre ville boka artistens band. Uddevalla tingsrätt menade dock att detta inte var något skäl för att avstå från att bestraffa honom.

Även en annan kvinna i publiken anmälde honom för sexuellt ofredande i samband med konserten, efter att han påstås ha snärtat henne på baken med en handduk och kysst henne på halsen. I det fallet ansåg däremot tingsrätten att bevisen inte räckte för en fällande dom.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.