Kultur

Ärligt och rakt från punkikonen

Kultur Artikeln publicerades
Kajsa Grytt.
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Kajsa Grytt.

Punkdrottningen Kajsa Grytt har släppt ett kraftfullt album som är lättillgängligt och personligt tycker BT:s recensent.

Kajsa Grytt

Album: Kniven i hjärtat

Bolag: Eget bolag

Genre: Rock/pop

Jag har alltid tyckt att Kajsa Grytt är en sådan artist som krånglar till det för mycket. Som gör det konstigare och mer otillgängligt än det behöver vara.

Så när Grytt beskriver skivan som ”inte krånglig”I pressutskicket, jag jag lätt misstänksam, men det visade sig stämma. ”Kniven i hjärtat” är fylld av raka texter och avskalade melodier där känslorna får komma fram, där Grytt får komma fram. Som kärleksförklaringen till hemstaden i Stockholm och Bron där hon sjunger om att vilja avsluta sitt liv. Det är ärligt, kraftfullt och rakt, uppbackat av ett arrangemang med stråkar och piano.

Jag får faktiskt mer Gessle-vibbar än KSMB-vibbar, på ett bra sätt. Lite som en mer finstämd Thåström. Även om Kajsa Grytt är Sveriges punkdrottning, så känns den avskalade, mer berättande tonen rätt och hon lyckas beskriva en historia i varje låt.

För nästan 40 år sedan ställde sig Kajsa Grytt på scenen med Tant Strul och sjöng om Pappas tant. Men nu är hon ensam och har under de senaste 30 åren haft en ganska ojämn solokarriär parallellt med en författarkarriär. Musikkarriären fick aldrig riktigt fart, trots uppsvinget efter hon var med i ”Så mycket bättre” 2014. ”Kniven i hjärtat” är sjunde soloalbumet från punkikonen och är det mest känslosamma och personliga men också det mest lättillgängliga och skulle kunna vara det som gör att Grytt når den stora massan.

Det betyder inte att hon har släppt de politiska pikarna, eller punken. Fantastiska 80-talssvängiga elektrodängan De kommer äta upp sig själva och feministiska kampsången Mina girls skvallrar om ilskan och kraften. Men här ryms också det nedtonade dramatiska som titelspåret, där Grytt sjunger till en vän som blivit sviken av kärleken. Hur det känns när allt är svårt och hur det går att ta sig ur det.

Sedan finns den enkla, självklara kärleken i lågintensiva Jag är inget utan dig, där trummorna är de hjärtslagen som försiktigt växer sig starkare.

Sammanfattningsvis är det en samling låtar som får det att kännas i hjärttrakten och som känns självklara för Kajsa Grytt, nästan 40 år in i karriären. Hon betraktar med distans och lyckas fånga in det svåra och lägger fram det rakt och drabbande. Inget krångel, bara vacker musik.