Kultur

Aktuella teman i årets lilla debutantprisnoveller

Lilla debutantpriset Artikeln publicerades
Vinnarna i Lilla Debutantpriset 2019 - Klara Sävenlund, Hannah Andersson, Elna Olsson.
Foto: Sanna Tedeborg
Vinnarna i Lilla Debutantpriset 2019 - Klara Sävenlund, Hannah Andersson, Elna Olsson.

En värld utan män, död och krig är teman i årets lilla debutantpris-noveller. På torsdag kväll prisas Hannah Andersson, Klara Sävenlund och Elna Olsson för sina texter.

Lilla debutantpriset är en novelltävling för ungdomar som bor i Sjuhärad, och har delats ut sedan 2008. Årets tre vinnare har gemensamt att de alla har valt aktuella teman som död, krig samt kvinnokamp. En annan gemensam nämnare är att samtliga pluggar på Bäckängsgymnasiet.

Elna Olsson, 16 år, kommer från Ulricehamn. Hennes novell ”Enkelbiljett till okänd destination” handlar om en flicka som svävar mellan liv och död. Hon kliver på tåget mot evigheten samtidigt som hennes familj vakar över hennes sjuksäng.

– Jag brukar börja med en mening som jag bygger hela berättelsen på. Den här gången tror jag att jag började med ”Jag som aldrig åker tåg står på perrongen”. Inspirationen var att död är något som vi alla lever med och har en relation till. Jag har skrivit flera noveller, men jag brukar inte skriva klart dem, så jag ville testa att göra det och såg det här som en möjlighet att avsluta något, berättar hon.

Hur kändes det att få beskedet att du var en av vinnarna?

– Du hade ju skickat ett sms till mig så jag tänkte att det kanske kunde vara det. Jag blev jätteglad så klart. Jag har ganska svårt att låta andra läsa mina texter så ingen annan hade läst den här innan jag skickade in den. Att få det här var en bekräftelse på något sätt, att jag kan skriva.

Hannah Andersson, 16 år från Viskafors, fick en chock när samtalet kom.

– Jag var inte hemma utan i fjällen med min familj, och kände igen att numret kom från Borås. Jag tänkte att ni kanske kunde ringa, men jag visste ju inte. Det var helt fantastiskt, jag kan inte beskriva hur roligt det var.

Hennes novell ”Alldeles tyst” handlar om barn som lever i skuggan av ett krig, med rädslan för bomber som släpps från himlen. Den handlar också om samhörighet, vänskap och syskonskap.

– Det är något som kommer ur min egen rädsla med något som kommer från ovan. Sen tänkte jag på alla barn som har det tufft i krigsdrabbade länder, som har tankar, känslor och är rädda. Jag lämnade faktiskt in den här novellen i skolan första gången när jag gick i nian, men jag har utvecklat den och skrivit om den sedan dess och är väldigt stolt över den nu, berättar hon.

Klara Sävenlund är 18 år och kommer från Fristad. Hennes novell ”Om du bara log lite” skildrar en dag när alla män på hela jorden plötsligt försvinner.

– Inspirationen kom faktiskt från Twitter, där någon hade ställt frågan ”vad skulle vi göra om alla män försvann?”. Vissa hade svarat att de skulle våga gå ut själva på natten, men det var massor av olika saker. Min tanke var att skriva om både det bra och det dåliga, för dels är jag ganska frustrerad över det som vissa män gör, men samtidigt så vill man ju inte att alla män ska försvinna, säger hon.

Novellen hade hon först låtit sin mamma läsa, innan hon skickade in den till juryn.

– Jag bad henne att peka ut alla felaktigheter, och det gjorde hon. Jag fick också korta den lite också, eftersom den först var för lång. Jag blev så klart jätteglad när jag fick beskedet, först berättade jag för mamma. Jag tycker att det är så kul, jag brinner för det jag skriver och är glad för att så många fler får läsa den.

 

Fotnot: I en första version av den här artikeln hade Hannah Andersson fått fel namn. Detta är nu ändrat – BT beklagar misstaget.

Fakta

Klara Sävenlund

Ålder: 18

Bor: Fristad

Gör: Pluggar tredje året på Bäckängsgymnasiet med inriktning Natur, adventure.

Favoritbok: ”Analfabeten som kunde räkna” av Jonas Jonasson och ”Boktjuven” av Markus Zusak.

Tävlar med: Novellen ”Om du bara log lite”

Visa mer...

Fakta

Elna Olsson

Ålder: 16 år

Bor: Ulricehamn

Gör: Pluggar första året på Bäckängsgymnasiet med inriktning Natur, vetenskap och forskning.

Favoritbok: Harry Potter av J.K Rowling, och fantasy i allmänhet.

Tävlar med: Novellen ”Enkelbiljett till okänd destination”

Visa mer...

fakta

Hannah Andersson

Ålder: 16 år

Bor: Viskafors

Gör: Pluggar första året på Bäckängsgymnasiet på teaterlinjen.

Favoritbok: Jag läser inte så mycket utan lyssnar hellre, och jag har nog ingen favorit. Men John Greene gillar jag för hans miljöbeskrivningar.

Tävlar med: Novellen ”Alldeles tyst”

Visa mer...

Fakta

Lilla debutantpriset

Är Borås Tidnings skrivartävling för ungdomar födda mellan 1999 och 2002, och delas ut under Borås Tidnings debutantprisgala den 21 februari, på Kongresshuset klockan 18.30. Galan har gratis inträde. Priset är 5000 kronor till vinnaren samt 2500 kronor var till de båda andrapristagarna. De tre vinnande novellerna publiceras i Borås Tidning.

Under debutantaftonen delas även Borås Tidnings debutantpris ut till en författare som släppt sin debutbok under det föregående året. Fem författare är nominerade.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.