Annons

Akademien lämnar utredningen till polisen

Svenska Akademien kommer att lämna över utredningen om kopplingarna till den så kallade kulturprofilen till rättsvårdande myndigheter.
Kultur • Publicerad 20 april 2018
STOCKHOLM 20180406
Börshuset och Nobelbiblioteket vid Stortorget i Gamla stan.
Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010
STOCKHOLM 20180406 Börshuset och Nobelbiblioteket vid Stortorget i Gamla stan. Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010Foto: Janerik Henriksson/TT

Svenska Akademien har beslutat sig för att lämna över advokatutredningen, som har undersökt ledamöternas koppling till den så kallade kulturprofilen, till rättsvårdande myndigheter, skriver Akademien i ett pressmeddelande:

"Akademiens ledamöter medverkade till advokatutredningen genom att beskriva det inre arbetet i Svenska Akademien. För att kunna göra detta utan att bryta mot stadgarna, gavs de en garanti att utredningen inte skulle publiceras. Akademien har dock bestämt sig för att omedelbart överlämna utredningen till rättsvårdande myndigheter".

Annons

Akademien skriver i sitt pressmeddelande att frågan om den så kallade kulturprofilen genom sin nära relation med en av ledamöterna har "haft något direkt eller indirekt inflytande på Akademiens beslut om priser, stipendier och ekonomiskt bistånd".

"En lång rad intervjuer med personer i och utanför Akademien samt en ingående analys av rådande arbetsrutiner har lett till utredningens slutsats att sådant inflytande inte har förekommit", skriver Akademien i sitt pressmeddelande.

Utredningen visar dock att beslutsprocessen för ekonomiskt stöd till den så kallade kulturprofilens verksamhet "stod i strid med Akademiens jävsregler, eftersom en ledamot var delägare i det handelsbolag som mottog bidragen. Detta förhållande borde Akademien ha informerats om eller skaffat sig kännedom om. Bättre rutiner hade kunnat förhindra detta".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons