Tillmans strävar mot stjärnorna

TT kultur 2012-10-04 | Uppdaterad 2012-10-04Från klubbkids på ecstasy till stjärnorna ovanför oss. Fotografen Wolfgang Tillmans låter sig inte ringas in av motiv eller genrer. Driften att definiera var gränsen mellan jaget och världen går leder honom vidare.
Han ser varje bild som ett experiment. Vågspelet är lika stort oavsett om han manipulerar med ljus för att skapa en artificiell "flytande" yta, eller gör en porträttfotografering.
- Porträtten är förmodligen hjärtslagen i mitt liv som fotograf. Det är något som man aldrig kan vara säker på att man bemästrar. Varje porträtt är en ny förhandling mellan dig och den du fotograferar, säger han i en paus i hängningen av en stor utställning på Moderna museet.
Ofta kopieradDet var med porträtten av sina vänner han slog igenom. Bilderna av svettiga och höga klubbkids på dansgolvet, en sexuellt mångtydig skildring av en ny subkultur, blev snabbt stilbildande. De publicerades ursprungligen i tidningar som i-D och Interview och Tillmans stil kopierades snabbt av mode- och reklamfotografer som såg en säljpotential i det ungdomliga, ömsint råa uttrycket.
- Jag har ofta blivit tillfrågad om jag vill göra reklambilder, men för mig verkar det inte vettigt att låsa mina intressen hos ett bolag. Det har varit viktigt att separera de delarna. Och uppriktigt sagt känns det inte som om någon riktigt har lyckats med att kopiera mig, säger han och ler brett.
Utställningen i Sverige är en av de största han gjort. Den rymmer bilder från hela hans 25 år långa karriär. Från de första kopiorna gjorda i en vanlig kopiator till de senaste fotografierna tagna med en ny digital kamera, som registrerar detaljer omöjliga för det mänskliga ögat att uppfatta.
Död pixelTekniken är viktig, men får aldrig ta över handen. Tvärtom är Wolfgang Tillmans nöjd med att även den digitala kameran har brister. Han visar på en bild av en stjärnhimmel tagen med den nya kameran. Skärpan är fantastisk, både mark och stjärnor syns med kristallklar tydlighet. Men alla stjärnor har inte samma form, några av dem flyter ut och blir suddiga i kanterna.
- Det är inte säkert att det här är en stjärna, det kan lika gärna var en död pixel i kameran. Jag gillar att den har fel och förvrängningar. Jag använder inte kameran för att ta den bästa bilden, utan för att göra nya bilder.
Fel och misstag ingår i den kreativa processen. Under arbetet med de många abstrakta bilder som ingår i utställningen har han medvetet försökt använda sig av element han själv inte kunnat kontrollera. Kemikalier vars hållbarhetstid gått ut för länge sedan, maskiner som skrapar papperet.
- Om du verbalt kan beskriva exakt vad du ska göra och sedan gör det då är resultatet ju bara en illustration av den idén. Bara om slump och kontroll kombineras kan något nytt uppstå.
Vill tydliggöraDet är uppenbart att utställningen på Moderna betyder mycket för Wolfgang Tillmans. Här vill han göra sitt arbete tydligare för publiken - liksom för sig själv. För första gången inkluderar han en liten serie självporträtt och inleder rundturen med att presentera sin första kärlek: astronomin.
Bilderna på stjärnor och planeter är essentiella om man ska förstå hans ingång till konsten.
- På sätt och vis är hela mitt verk ett försök att lokalisera mig själv i min omgivning och i den här världen. Att förstå vem jag är, var jag slutar och var världen börjar.
huvudnyheter just nu

Bildextra: Schyman i Borås

Borås [Uppdaterad i dag 17:27]

Fi gjorde stor succé i valet till Europaparlamentet och nu jagar partiledaren Gudrun Schyman nya röster. I dag besökte hon Borås för ett homeparty på Navet. Foto: Jan Pettersson.

Live-published photos and videos via Shootitlive
Blogg

Rebecka Åhlund

Krönikör och litteraturkritiker i BT och Svenska Dagbladet. Hon är uppvuxen i Brämhult och bor på Södermalm efter en misslyckad utflykt till Stockholms villaförorter.

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Senaste kulturrecensionerna

VISA:

Mest läst på bt.se


Tjänstgörande webbredaktör

Vet du någonting som vi borde skriva om? Tipsa mig direkt!

Jonas Ekelund
jonas.ekelund@bt.se
Telefon: 033-700 07 74


Borås

Antagningslistorna till gymnasiet är här!

Nu har antagningsbeskeden till gymnasieskolorna i Sjuhärad kommit – och BT har alla listor. Har du kommit in på den linje du hoppades på?
Klicka på pdf-filerna nedan och ta reda på det!

Borås

Se alla avsnitt av Trädgård här!

Kalendern

Vad händer i Sjuhärad?

Kalendern är sjuhäradsbornas anslagstavla på bt.se. Här kan kan du läsa om eller lägga in aktuella arrangemang.
Obs! Kalendern är till för föreningar och icke-kommersiella arrangemang.

Stefan Eklund, chefredaktör

Om sångens makt:

"Men som sagt, vi boråsare har ingen patriotisk dänga som vi behöver ta ställning till. Visst, på Borås Arena uppmanas man att ställa sig upp och sjunga Stå upp för Elfsborg när lagen marscherar in."

Lars Näslund, politisk redaktör

Om statsministerns vädjan till svenska folket

"Somliga kan nog också läsa in att Reinfeldt börjat förbereda sitt eftermäle."

Jan Hansson, sportkrönikör

Om den dåliga publiksiffran på Borås arena:

"Fler än någonsin ser IF Elfsborg spela allsvensk fotboll. En hake är att många gör det hemma på tv, mobil eller surfplatta."

Lena Kvist, kulturchef

Om sommarpratarna 2014:

"Ingen sommarpratare har berättat om några sexuella övergrepp, droger eller gått till attack mot några namngivna kändisar."

Vedrana Sivac, nöjeskrönikör

Om MUF:s vallåt:

"Man fnissar lite, för att det är lika tarvligt skrivet som en mellanstadieelevs skoluppsats."

Nyheter

Webb-tv

På bt.se/webbtv hittar du inslag om nyheter, sport, nöje och mycket mer.

Blogg

Här är BT:s bloggare

En ledarredaktion, en elfsborgare, en basketjunkie, två joggare som utmanar varandra, en näringslivsredaktör, BT:s fotografer och en designguru...
Välkommen till BT:s värld av bloggare!

Nyheter

Gilla bt.se på Facebook

Du vet väl om att du kan följa stora delar av vårt nyhetsflöde från Sjuhärad, Sverige och världen direkt på Facebook? Gör som 5 200 andra och klicka på "Gilla"-knappen nedan!


Läsvärt

Föreningsguiden

Föreningsguiden är den nya tjänsten som ersätter Inför. Tjänsten är för föreningar i Mark och Kind, som gör det möjligt för föreningslivet att uppdatera och informera medlemmar och allmänheten om vad som händer.