Annons

Svenska näthandlar säljer Mein Kampf – och nazistiska barnböcker

I dag har det gått en mansålder sedan den stora pogromen mot judarna i Tyskland, den 9 november 1938. Nuförtiden frodas litteratur av antisemiter och förintelseförnekare på Nordens största bokhandelssajt, Adlibris.
Publicerad 9 november 2017
Det går bland annat att köpa The Mongrel på Adlibris – en nazistisk barnbok.
Det går bland annat att köpa The Mongrel på Adlibris – en nazistisk barnbok.

Bara under en liten stunds sökande med hjälp av Adlibris egen sökmotor har det kommit fram fler än 40 olika antisemitiska skrifter, däribland den beryktade ”Sion vises protokoll” i en engelskspråkig utgåva. ”Sion vises protokoll” är en av den moderna antisemitismens främsta källtexter – en rysk förfalskning från slutet av 1800-talet som ska få läsaren att tro att det existerar en internationell judisk sammansvärjning som konspirerar för att ta makten över världen.

En rad utgåvor av ”Mein Kampf” saluförs också, varav några från seriösa förlag, däribland den tyska vetenskapliga nyutgåva som har försetts med fotnoter och historiska kommentarer. Några andra utgåvor kommer dock från okända avsändare och har inte satts in i något historiskt sammanhang, utan där publiceras texterna helt utan någon kritisk inramning, som om det ännu vore 1933. De har getts ut via oberoende förlagsplattformar där vem som helst kan få en bok utgiven om vad som helst – helt anonymt om man så vill. Flera andra utgåvor kommer från öppet högerextrema förlag som Ostara, Metal-Inex Inc. och Omnia Veritas – på det sistnämnda förlagets twitterkonto pumpas det ut antisemitisk propaganda.

Annons

Alster från andra kända nazistiska propagandister och krigsförbrytare är också lätta att hitta i bokhandelsjättens sortiment: antisemitiska tal av Joseph Goebbels tryckta i bokform (som det från rikspartidagen i Nürnberg 1935 i vilket han påstår att det är judarna som ligger bakom sovjetkommunismen, vilket i hans värld rättfärdigar nazisternas förföljelser av de tyska judarna).

Kristallnatten 1938.
Kristallnatten 1938.Foto: FLT-PICA

Flera skrifter av nazistiske partiideologen Alfred Rosenberg däribland hans magnum opus ”20:e århundradets myt” och en bok som påstår sig bevisa att judarnas heliga skrift, Talumd, är omoralisk. Alla dessa böcker är anonymt utgivna på olika förlagstjänster.

Till och med en rak engelsk översättning av en antisemitisk illustrerad barnbok från 1930-talet av judehetsaren Julius Streicher går att köpa för drygt en hundring: ”The Mongrel” (Blandrashunden). Även den från ett anonymt förlag.

Den sistnämnda nazistiska barnboken och några andra av de ovanstående titlarna återfinns även hos Adlibris konkurrent Bokus, men hos Adlibris finns det ännu fler tveksamheter i sortimentet.

Via Adlibris säljs nämligen också böcker av framträdande förintelseförnekare som Robert Faurisson, Rudolf Germar, David Irving, Carlo Mattogno

Hos Bokus har dock ”bara” ett par titlar hittats av David Irving och Thies Christophersen. Den sistnämnda boken titel ”The Auschwitz Lie” (Auschwitzlögnen) borde dock ha fått varningsklockorna att ringa även hos en bara medelmåttigt historiekunnig chef på Bokus.

Via Bokus säljer dessutom den ökända sammanslutningen av förintelseförnekare, Institute for Historical Review, en känd SS-officers memoarer. Det handlar om den belgiske landsförrädaren (och förintelseförnekaren) Leon Degrelles krigsminnen och intäkterna från denna går av allt att döma till att finansiera organisationens propaganda om att förintelsen är ett påhitt.

Hos bokhandelssajterna finns även modern litteratur av rasister och antisemiter, hos Adlibris till exempel fascisten Arthur Kemps ”March of the titans” (1999) och hos Bokus Jüri Linas ”Världsbyggarnas bedrägeri” (2001). I den senare boken hävdar Lina att: "Allt fler har börjat tvivla på den hysteriska förintelsepropagandan. Gaskammarlögnerna kommer förr eller senare att hamna på historiens sophög."

(Hos Bokus finns däremot inte Kemps ”March of the titans”, men väl en lång rad andra rasistiska böcker av samme författare.)

Detta är bara några av de exempel som kom fram efter en halvtimmas sökning.

”"Vi agerar när vi uppmärksammas på en specifik bok.””
Annons

Det är inte första gången som Bonniersägda Adlibris har varit i blåsväder för att ha sålt nazistpropaganda på sin sida. Företagets pr-ansvarige har vid ett sådant tillfälle sagt till stiftelsen Expo att ”vi agerar när vi uppmärksammas på en specifik bok”.

Som Nordens största bokhandelssajt har Adlibris drygt tio miljoner titlar i sortimentet, och företaget uppger på sin hemsida att man ”samarbetar med tusentals förlag”, varav en del uppenbarligen är högerextrema.

Alla titlar läses in i ett automatiserat system, understryker Adlibris, vilket förstås innebär ingen ansvarig hinner kolla allt som läggs in och saluförs.

Adlibris lägger därmed över ansvaret på kunder och allmänheten för att upptäcka illvilliga hetsskrifter. Och om ingen hör av sig fortsätter företaget att tjäna pengar på dem.

Som om ingenting har hänt.

Viljan att vara störst bäst och vackrast i bokhandlarvärlden har uppenbarligen ett pris.

Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons