Kultur o Nöje

Viktor Banke: Andrum

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Flyktingadvokaten Viktor Banke har skrivit boken ”Andrum”.
Foto:Göran Segeholm
Flyktingadvokaten Viktor Banke har skrivit boken ”Andrum”.

Att finna en vettig balans mellan de olika faktorer som har betydelse för ett lands migrationspolitik är ingen enkel sak, det visar på ett klargörande sätt flyktingadvokaten Viktor Banke i ”Andrum”.

Andrum. Om stölden av en flyktingkris och om de bestulna

Författare: Viktor Banke

Förlag: Norstedts

Flyktingpolitiken behöver sammanväga det politiskt, ekonomiskt och socialt möjliga med det humanitärt önskvärda. Ett problem med det är att den asylrätt som Sverige liksom andra europeiska länder utfäst sig att respektera inte innehåller några reservationer. Blir det dyrt måste det få bli det, leder det till framväxten av främlingsfientliga politiska partier är det inget som ska tillåtas påverka rätten till asyl.

Verkligheten är dock inte så rätlinjig, vilket är en viktig bakgrund till advokaten Viktor Bankes bok ”Andrum”, som på ett sakligt och analytiskt sett ger en mycket god inblick i de senare årens utveckling inom den svenska migrationspolitiken. Viktor Banke låter också några fallbeskrivningar av asylärenden där han varit involverad som juridiskt ombud illustrera den tes han vill driva: det som kom att kallas flyktingkrisen var en kris för det svenska mottagandet. Däremot var, och är, det som förtjänar att kallas flyktingkris det faktum att människors förhållanden blivit så outhärdliga att de drivs bort från sina hem till ovissa öden på farliga resor. Dit hör också att asylrätten inte längre är självklar, och att permanenta uppehållstillstånd är i princip omöjliga att få.

Det må betraktas som en politisk, ekonomisk och social nödvändighet. Men innebär också att människor utsätts för plågsam osäkerhet.