Kultur o Nöje

Tre som prisas för sina noveller

debutantpriset Artikeln publicerades
Årets vinnare av Lilla Debutantpriset Nilasamaa Azimi, Mitra Mavizi och Linnea Krantz.
Foto:Mia Höglund
Årets vinnare av Lilla Debutantpriset Nilasamaa Azimi, Mitra Mavizi och Linnea Krantz.

Ätstörningar, ensamkommande barn och dolda kränkningar. Linnea Krantz, Mitra Mavizi och Nilasamaa Azimi är vinnarna av årets Lilla Debutantpris, med noveller baserade på egna erfarenheter av seriösa händelser.

Torsdagen den 9 februari är det ännu en gång dags för BT att dela ut debutantpriset på 100 000 kronor. På galan kommer även Lilla Debutantpriset, som riktar sig till åldern 16-20, att delas ut till tre skribenter. Vinnarna får 5000, 3000 eller 2000 kronor och deras noveller kommer att publiceras i BT.

Årets vinnare är Mitra Mavizi, Linnea Krantz och Nilasamaa Azimi. Deras noveller tar upp allvarliga ämnen baserade på egna upplevelser.

Mitra Mavizi, 17 år, från Borås pluggar journalistik på Bäckängsgymnasiet. Hennes bidrag till Lilla Debutantpriset är novellen Ung kvinna. Händelserna i novellen är samlade från både hennes egna liv och andras berättelser.

– Novellen handlar om hur det är att vara en utländsk kvinna i en liten stad i Sverige. Jag ville visa det mörka som gömmer sig bakom kulisserna.

Vanligtvis skriver Mitra mest poesi och använder sitt skrivande som ett sätt att frigöra känslor när hon mår dåligt. Men efter ett tips från hennes lärare och lite tjat av hennes mamma skickade hon in ett bidrag till BT.

– När jag fick reda på att jag hade vunnit blev jag förvånad eftersom jag aldrig blir nöjd med något jag gör. Men det gjorde mig glad och det kändes som en bekräftelse att det jag skriver faktiskt är bra.

Linnea Krantz, 17 år, från Sätila pluggar media på Marks gymnasium, och hennes bidrag är novellen What's eating me. Hon har upplevt hur det är att lida av en ätstörning och valde att skriva om något liknande.

– Novellen porträtterar en tjej som lider av en ätstörning. Vi får följa hennes kväll på en buffémiddag.

Förutom att skriva dagbok brukar Linnea inte skriva på sin fritid utan det blir mest i skolan. Efter att ha läst hennes novell hade två lärare sagt till henne att hon borde skicka in novellen.

– Jag visste inte om jag hade en chans att vinna eller inte men jag skickade in min novell ändå. Det är riktigt roligt att vara en av vinnarna.

Nilasamaa Azimi, 18 år, bor i Borås och pluggar språkintroduktion på gymnasiet. Hennes novell heter Mirakel. Nilasamaa kom ensam till Sverige för två år sedan och längtan och sorgen som beskrivs i novellen är tagen från hennes eget liv.

– Min novell handlar om ett ensamkommande barn till Sverige och hur hon lever och mår i samhället. Jag ville visa allt både jag och mina vänner har gått igenom.

Hon använder oftast skrivandet för att må bättre men i somras ville hon lära sig mer och utmana sig själv i det svenska språket och började därför att skriva dikter. När hon såg annonsen till Debutantpriset såg hon det som en ny utmaning.

– Jag förväntade mig inte att vinna så det kändes nästan otroligt när jag gjorde det. Jag skriver oftast mest för min egen skull så att andra gillar det känns bra.

Detta året var det drygt 40 noveller som skickades in till Lilla Debutantpriset. På torsdag delas priserna ut till Mitra Mavizi, Linnea Krantz och Nilasamaa Azimi men vem som tar första pris får vi reda på då.