Kultur o Nöje

Textil kraft kan bli Årets bästa utställning

Textilmuseet Artikeln publicerades
Nya basutställningen på Textilmuseet kan få pris som landets bästa. Foto: Lars-Åke Green /BT arkiv
Nya basutställningen på Textilmuseet kan få pris som landets bästa. Foto: Lars-Åke Green /BT arkiv

"Skarp och robust". Förra året invigde Textilmuseet sin nya basutställning Textil Kraft. Nu nomineras den till priset Årets Utställning 2016.

– Vi är oerhört glada över nomineringen till Årets Utställning 2016. Det här är verkligen ett prestigefyllt pris och bara att bli nominerad är ett fantastiskt erkännande, säger Johanna Engman, projektledare för utställningen.

Årets Utställning är utställningsmediets finaste pris. Det delas årligen ut av föreningen Forum för utställare. I år var rekordmånga utställningar med i tävlingen om finalplatserna, 29 stycken.

Tre finalister slåss om topplaceringen. Utöver Textilmuseet är det storstädernas museer: History unfolds - Samtidskonst möter historia, Historiska museet, Stockholm, samt Värdefullt, Göteborgs stadsmuseum, Göteborg

Så här motiverar juryn sin nominering av Textil Kraft:

”Relevant och högaktuellt, synar och medvetandegör utställningen Textil kraft konsumtionens olika sidor utifrån textilindustrin. Med jämförelser och paralleller mellan här och då samt där och nu bidrar utställningen till att förstå historien, omvärlden och dess relation till samtiden. En robust och skarp utställning som ger en stark samtidsrelevans genom att spegla lokal historia och utveckling mot global nutid samt konsekvenserna av massproduktion och masskonsumtion av textilier.”

Priset Årets Utställning 2016 delas ut av Riksförbundet Sveriges Museer i Södertälje den 25 – 27 april 2017.