Kultur o Nöje

Still Ill vägrar behärska sig

intro Artikeln publicerades
Nya bandet Still Ill från Mark gör punk på resterna av pubertetens attitydproblem.
Foto:pressbild
Nya bandet Still Ill från Mark gör punk på resterna av pubertetens attitydproblem.

Ur askan in i elden. Still Ill tar upp tråden där Trampstamp lämnade den – och doppar den i en mörkare färg.

– Vi har tagit oss friheten att köra på ännu hårdare, säger sångaren Robert Serholt.

Med Trampstamp dog bygdens bästa poppunkband. Direkt efter begravningen i fjol började det dock hintas om något nytt. En reinkarnation. Och nu, lagom till uppståndelsens helg, är de här: Still Ill.

Fyra av medlemmarna från Markbandet är med i det nya projektet: Emilia Gustavsson (bas), Carl Oders (gitarr) samt bröderna Robert och Fredrik Serholt (gitarr och sång respektive trummor). I helgen släppte de debutsingeln Still a trouble maker.

– Den handlar om hur het jag är, säger Robert Serholt. Vart jag än går rör jag om i grytan.

Är det sådan du är?

– I alla fall i detta jaget. Det finns redigare versioner av mig på andra håll.

Ljudbilden är kargare än förut, arrangemangen mer kaotiska. Mer garagerock än poppunk. Ett Trampstamp doppat i vätecyanid.

– Det är samma kärna som Trampstamp, men med mer attityd, säger Robert Serholt.

Vad för slags attityd?

– All attityd. Efter uppbrottet kändes det gött att få vara lite arg. Arg musik gör en glad. Sedan har vi bara släppt en låt än så länge, plattan kommer nog att bjuda på ett par överraskningar.

Debutalbumet är inspelat och redo att släppas till sommaren. Ytterligare två singlar väntas de kommande veckorna, innan kvartetten gör sin första spelning under nya aliaset på Majas vid havet i Varberg på Valborgsmässoafton. Dagen efter spelar de i Jönköping, för att sedan åka på en kort turné 2–4 maj (Stockholm, Göteborg och Köpenhamn) med amerikanen Jeff Rosenstock.

– Det ska bli så skönt att komma ut på vägarna igen, säger Robert Serholt. Jag hade en torka på ett halvår då jag inte stod på scen. Det kändes tomt, fruktansvärt, samtidigt som jag inte förstod vad det var som saknades. Det har alltid varit så självklart tidigare.

Robert pratar om vitt skilda referenser så som System of a Down och Jakob Hellman. Att höra hans stora idol Brian Molko, sångare i Placebo, i sången är inte heller svårt. Bandet själva beskriver musiken som spionpunk, som ”sätter ton på pubertetens attitydproblem”.

Ni är alla över 20. Är inte puberteten över?

– Är den? säger Robert Serholt. Jag tror inte de attitydproblemen du går igenom någonsin riktigt släpper. Varför ska man behärska sig bara för att man blir lite äldre?

Vi borde fortsätta vara uppkäftiga?

– I alla fall genom musiken.

FAKTA

Still Ill

Medlemmar: Emilia Gustavsson (bas), Carl Oders (gitarr), Robert Serholt (gitarr och sång) och Fredrik Serholt (trummor).

Genre: Spionpunk

Från: Kinna/Horred

Bakgrund: Nybildade. Alla fyra var tidigare medlemmar i poppunkbandet Trampstamp.

Aktuella: Med debutsingeln Still a trouble maker, lyssna på Introbloggen. Spelar på Majas vid havet i Varberg den 30 april.

Visa mer...