Kultur o Nöje

Planen för segerchecken: "Dator – och rotfyllning"

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
5 bilder
Foto:Petter Trens

Thom Lundberg vann Borås Tidnings debutantpris med romanen "För vad sorg och smärta". Det tog flera sekunder innan han själv förstod att han hade vunnit.

Årets pristagare var märkbart tagen när han kom upp på scen och överhöljdes av guldglittrande konfetti.

– Det här var lite oväntat faktiskt. Jag känner mig djupt hedrad och tacksam, sa han.

Hans roman handlar om det marginaliserade resandefolkets liv i 1950-talets Sverige och de resande fanns också med bland dem som han nämnde i sitt tacktal:

– Jag vill också tacka alla resande som har hört av sig och som känner sig stolta och känner att de nu vågar tala om sitt ursprung.

Han tackade också sina föräldrar som efter flera månaders övertalning gav sin välsignelse till boken. Om han inte hade fått deras godkännande skulle boken aldrig ha kommit ut, trots att den var färdigskriven, berättade han. Dilemmat var det tabu som finns mot att berätta de resandes historier utanför den egna gruppen.

– När de förstod att jag skulle göra det med respekt, mjuknade de. Vi har stor respekt för de äldre hos vårt folk.

Det tog några ögonblick efter att juryns motivering hade lästs upp innan Thom Lundberg fattade att det var han som hade vunnit.

– Jag trodde att de skulle läsa upp alla nominerades motiveringar så jag förstod först inte att priset hade gått till mig. Jag har läst de andra nominerades böcker och de är fantastiska allihop, jag hade blivit hur glad som helst, vem av dem som än hade vunnit.

Vad ska du göra sedan, med Debutantpriset i bagaget?

– Jag försöker att inte fokusera på pengarna, men de gör förstås att jag kan koncentrera mig på konstnärligt, skönlitterärt skrivande. Dessutom behöver jag göra en rotfyllning och köpa en ny dator.

Innan prisutdelningen ägde rum blev kvällens hedersgäst, författaren Sara Mannheimer, som själv vann Debutantpriset år 2009, intervjuad om sitt författarskap på scen av Borås Tidnings chefredaktör Stefan Eklund.

– Det var kul, men det var också nervöst, konstaterade hon när hon mindes tillbaka på sin egen priskväll.

På frågan om vilken betydelse priset fick för henne svarade hon:

– Det är svårt att säga, men pengar betyder förstås mycket när man inte har dem.

Hon har gett ut flera böcker sedan debuten med romanen "Reglerna" och hon har även suttit i juryn för det näst största priset för debuterande författare, nämligen Katapultpriset, som Författarförbundet står bakom. Att vara med och bestämma vem som ska få ett litteraturpris är dock för henne förknippat med vånda:

– Det är svårt att bedöma och det är jobbigt när känslan att man måste välja, att man måste komma fram till ett val, infinner sig. Ibland är det förstås enkelt om det är en bok man älskar, men ibland är det besvärligt när man ser vad någon har försökt göra.

Hon fick också möjlighet att ge ett råd till de nominerade författarna som satt och väntade på beskedet om vem som hade vunnit:

– Tänk på perspektivet. När man går in i detta att vara en skrivande person så finns det ett livsperspektiv i det. Om man anlägger evighetsperspektivet ställs det som man skriver i ett befriande ljus. Om man tänker så kan man både höja ribban och komma ifrån den där blicken man utsätts för: vem är jag i en kontext? Man har en samtid och en omgivnings förväntningar att förhålla sig till, men ibland måste man pröva att stiga ur detta.

Det var 17:e gången i ordningen som Borås Tidnings debutantpris delades ut. Utdelningen sker i samarbete med Högskolan i Borås. Prissumman är på 100 000 kronor.

Fakta

Tidigare vinnare

2001: Lotta Lotass – Kallkällan

2002: Maria Zennström – Katarinas sovjetiska upplevelser

2003: Daniel Sjölin – Oron bror

2004: Jonas Hassen Khemiri – Ett öga rött

2005: Ida Börjel – Sond

2006: Andrzej Tichy – Sex liter luft

2007: Martina Lowden – Allt

2008: Viktor Johansson – Kapslar

2009: Sara Mannheimer – Reglerna

2010: Johan Kling – Människor helt utan betydelse

2011: Helena Österlund – Ordet och Färgerna

2012: Tomas Bannerhed – Korparna

2013: Susanna Lundin – Hindenburg

2014: Anna Fock – Absolut noll

2015: Maxim Grigoriev – Städer

2016: Stina Stoor – Bli som folk

Visa mer...

Fakta

Juryns motivering

För en roman som utan sentimentalitet skriver ett nödvändigt nytt kapitel i svensk litteratur, det om resandefolkets kulturhistoria

Borås Tidnings Debutantpris på 100 000 kronor är Sveriges största pris för skönlitterära debutanter.

Thom Lundberg blir den sjuttonde vinnaren. Hans roman ”För vad sorg och smärta” ges ut av Albert Bonniers förlag.

Övriga nominerade var Elis Burrau: ”och vi fortsatte att göra någonting rörande”, Marit Furn: ”Skuggan”, Andreas Lundberg: ”Storm i den pelare som bär”, Tone Schunnesson: ”Tripprapporter”

Visa mer...