Kultur o Nöje

Samtidsskildringar från orimliga arbetsliv

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Jenny Wrangborg är poeten och debattören som gjorde succédebut med ”Kallskänken” 2013 och sedan följde upp ”Vad ska vi göra med varandra”.

Lösa förbindelser – om kampen för fasta förhållanden i handeln

Red: Jenny Wrangborg

Förlag: Leopard

Om jag inte hade tyckt så mycket om Wrangborgs dikter om arbetslivet hade jag nog aldrig öppnat ”Lösa förbindelser”, en antologi med undertiteln ”Om kampen för fasta förhållanden i handeln”.

Nu gjorde jag det, och hade turen att få upptäcka att boken är mer än en internt facklig debattbok. ”Lösa förbindelser” bidrar med samtidsskildringar om arbete som känns giltiga långt bortom Handelskollektivet.

Jenny Wrangborg är redaktör och bidrar själv med en text om kränkande övervakning. Bland övriga skribenter finns till exempel journalisterna Leonidas Aretakis, som har besökt Gekås i Ullared, och Ellinor Torp, som skriver om pressen på bemanningsföretagen.

Wrangborgs text ”Storebror ser dig” visar en vardag med visitationer och mätning av ”aktiv tid”. Vissa arbetsgivare övervakar sina anställda på ett sätt som för mig känns som science fiction.

Att bli kulturjournalist är nämligen att flytta till en värld ganska långt från den ”Lösa förbindelser” beskriver. Där jag jobbar nu bryr sig ingen om hur långa mina toabesök är. Ingen övervakar min dator för att se om jag skriver eller gör omotiverade räder efter pinnsoffor på Blocket. Och att någon skulle genomsöka min väska på väg från arbetsplatsen? En absurd idé. Men inom Handels är allt ovanstående verklighet.

Som antologier gör spretar förstås ”Lösa förbindelser” på ett alldeles rimligt vis. Arbetsvillkoren som beskrivs är ofta hårda, inte minst inom kvinnodominerade yrken med ofrivillig deltid. Men boken ger inte enbart en bild av ovärdiga förhållanden, utan också av arbetsglädje, lyckade överenskommelser och goda arbetsrelationer. Värd att läsa, är den.