Kultur o Nöje

Rockborgen överklagar och blir kvar till maj

Rockborgen Artikeln publicerades
Föreningen Rockborgen har lyckats skjuta upp flytten från Solbacken.
Foto:Niclas Sennerteg
Föreningen Rockborgen har lyckats skjuta upp flytten från Solbacken.

Föreningen Rockborgen ger sig inte. Enligt kulturnämnden ska de vara ute ur huset siste augusti.

Nu har de överklagat uppsägningen och får rätt.

Det är i sista ögonblicket föreningen Rockborgen slår tillbaka. Siste augusti skulle de vara ute ur huset Solbacken. I förra veckan kom föreningen via Stefan Arontzon dock in med ett överklagande där man hänvisar till formella fel i kommunens sätt att säga upp dem.

– Ja, det stämmer, säger kulturchef Eva-Lotta Frantzén. Vi hade ett möte med föreningen i våras och uppfattade det som att vi var överens om att de skulle lämna lokalen. Därför skickade jag bara ett mail i maj där jag meddelade när de skulle vara ute ur huset. De sa heller inget annat i våras.

Kulturnämnden tog först ett beslut om att Rockborgen skulle vara ute ur huset i slutet av juni men ändrade sig och gav dem längre respit.

Vad händer nu?

– Vi får börja om och säga upp dem formellt. Det kommer att dra ut på tiden - lagligen ska de få nio månader på sig att flytta. Föreningen kan vara kvar till maj.

Föreningen Rockborgen fick inte bidrag av kulturnämnden i år.

Vad händer med hyran?

–Kulturnämnden betalar hyran till årsskiftet. Vem som betalar under våren? Det vet jag inte. Föreningen saknar ju förutsättningar för att vara kvar. Det borde den inse.

BT har sökt Stefan Arontzon för en kommentar. Han kräver i sitt brev att de får ett skäl till uppsägningen, erbjuds likvärdig lokal samt att ärendet överlämnas till hyresnämnden.

– Nja, dom blandar lite äpplen och päron, säger Lars Olof Danielsson som är stadsjurist i Borås.

– Som hyresvärd kan man visst säga upp ett hyresavtal utan att erbjuda fortsättning eller ersättningslokal. Man riskerar skadestånd, men det finns undantag - som att hyresgästen misskött sig eller att hyresvärden behöver lokalen för eget bruk.

Ska ärendet gå till hyresnämnden måste Rockborgen först få en formell uppsägning och sedan begära medling.

Kan Rockborgen dra ut på tiden ytterligare på det viset?

– Nej, det brukar gå fort i hyresnämnden.