Kultur o Nöje

Passion ger henne Nils Horner-priset

kultur Artikeln publicerades
BT:s chefredaktör Stefan Eklund lämnade över Nils Hornerpriset till Anna Roxwall för att hon "stilsäkert, envist och passionerat rapporterar från utrikesbevakningens glömda områden" 2 bilder
Foto:Mia Hoglund
BT:s chefredaktör Stefan Eklund lämnade över Nils Hornerpriset till Anna Roxwall för att hon "stilsäkert, envist och passionerat rapporterar från utrikesbevakningens glömda områden"

Årets Nils Horner- pris går till Anna Roxwall för en stilsäker, envis och passionerad journalistik.

Hon tog emot det på ett mediemöte där man diskuterade hur journalistiken utvecklats.

Anna Roxwall var glad för priset som hon fick under "Mediemötet 2017", ett seminarium anordnat av Västra Journalistföreningen, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, Borås Tidning och Publicistklubben Väst. Temat var "Allt mer åsiktsjournalistik - Vart tog objektiviteten vägen?"

Och Anna Roxwall inledde sitt tacktal med ett slag för att ett slags objektivitet är något att hålla fast vid för journalister:

– Jag fick en insikt när jag och fotograf Johan Persson var på reportageresa i Östra Kongo Kinshasa 2014, sa hon och visade en bild från ett blodigt operationsrum.

– Rebellerna hade intagit staden och kom för att hämta ut de sårade motståndarna. En läkare gick ut och sa :nej. Detta är ett sjukhus där båda sidor får vård. Rebellerna gav sig. Den enda lilla livförsäkring vi har när vi är på resa är att vara objektiva journalister, lyssna på båda sidor. Det är där vi behövs.

Anna Roxwall har, precis som Nils Horner, bevakat oroshärdar världen över. I nio år har hon bevakat länder som Rwanda, Sydsudan, Kamerun och Kenya. Hon har nyss bildat ett eget förlag och gett ut en bok.

– Drivkraften är en kanske fåfäng dröm om att förstå världen bättre, hitta den där pusselbiten som gör att mönstret framträder tydligare. Och att bevaka områden ingen annan bevakar!

Vad är drivkraften för journalistiken i övrigt idag? Varför ökar det personligt hållna materialet? BT:s chefredaktör Stefan Eklund ledde samtal med öppenhjärtiga Hanna Hellqvist som lämnar ut sig rejält i sina krönikor:

– Folk har undrat över mitt själsliv, men jag har tjänat goa pengar på det så ta det lugnt. Det jag skrivit kan ses som politiskt. Jag använder bara mina egna erfarenheter för att göra något större greppbart.

Lena Mellin från Aftonbladet, Emanuel Karlsten (SR) och miljöpartiets Åsa Romson diskuterade också med Stefan Eklund om åsiktsjournalistiken behövs.

– Annars blir det blodfattigt. Men det ska vara baserat på fakta och många vill ha goda argument att använda själva i diskussioner, sa Lena Mellin, medan Åsa Romson oroade sig för att personfixeringen skulle ta utrymme från det politiska budskapet - som när Anders Borg klippte av sig hästsvansen.

Professor Henrik Örnebring berättade glatt att journalistiken rent faktiskt har förändrats de senaste 130 åren. Från torrt beskrivande om enskilda personer och noll svar på "varför", går det alltmer mot långa, förklarande texter som vill sätta samhällstrender i ett sammanhang.

– Det goda är att man ger mer kunniga förklaringar och är mer kritiskt granskande. Det har inget med internet att göra - det är en utveckling som kom redan på 60-talet.

Fakta

Nils Horner-priset

Inrättat av: Borås Tidning och dess ägarstiftelse Tore G Wärenstam till utrikesjournalisten Nils Horners ära.

Jury: BT, SR och JMG

Nils Horner: från Borås, började sin karriär på BT och skrev utrikeskrönikor i BT.

Priset: består av 25 000 kronor. Vinnaren ska hålla föreläsningar på Journalistutbildningen i Göteborg och Bäckängsgymnasiet.

Tidigare pristagare:

2015: Katja Magnusson, Istanbul

2016: Terese Cristiansson, Istanbul

Årets pris: Anna Roxvall

Visa mer...