Kultur o Nöje

No Limit gör Gerillaslöjd

No Limit Artikeln publicerades
Parkspången ska kläs in med ett stort verk i gerillaslöjd under No Limit. Stina Hallhagen hoppas att många skickar in/kommer med bidrag: " Vi har utrymme att fortsätta inåt parken".
Foto:Jan Pettersson
Parkspången ska kläs in med ett stort verk i gerillaslöjd under No Limit. Stina Hallhagen hoppas att många skickar in/kommer med bidrag: " Vi har utrymme att fortsätta inåt parken".

Alla får skapa på No Limit. Parkspången blir ett 25 meter långt verk i gerillaslöjd. Ett nytt grepp för Borås Street Art- festival. Och man kan skicka in redan nu.

– Det är ett kul, medskapande verk, säger Stina Hallhagen som är projektledare på No Limit. Och dessutom är det ett textilt inslag, det passar extremt bra in i Borås.

Crowding ( ungefär allmän medverkan) blir allt vanligare som street art. Nu hoppas No Limit att både boråsare och tillresta, unga och gamla, ska bli medskapare.

– Ju fler vi blir, desto häftigare och mer storslaget blir det färdiga verket. Men bron är nästan 25 meter så det är många delar som får plats.

Man kan sticka, virka, sy eller klippa, skicka in i förväg, eller vara med och skapa på plats under festivalen. Kravet är att bidraget är textilt, en ruta i storlek 25x25 cm eller 12,5x12,5 samt på temat "Flower and power", blomma och makt.

Verket kommer att monteras under själva festivalen 3- 10 september och alla kan komma direkt dit med sitt eller sina bidrag, valfritt antal.

"Gerillaslöjd" är ett samlande uttryck som myntats av journalisten Frida Arnqvist Engström, (arrangerar gerillaslöjdprojektet tillsammans med No Limit). Hon har skrivit en bok med samma namn där hon skildrar Stitch’n Bitch, garngraffiti, städgraffiti, craftivism, DIY och anarkibroderi.

– Gerillaslöjd har blivit allt vanligare sedan millennieskiftet och kommit oerhört starkt de senaste fyra-fem åren, säger Frida Arnqvist Engström .

– I dag är det eget skolämne. Och när vi arrangerade den första gerillaslöjdfestivalen förra året här i Bagarmossen där jag bor, kom det 700 deltagare från hela landet.

Vad gör gerillaslöjd så populärt?

– Det är ett demokratiuttryck, att alla kan göra sig synliga i det offentliga rummet.. Ofta har det varit kvinnor som tagit chansen att uttrycka en åsikt, kanske brodera ett budskap eller som rörelsen Pussy Hats i USA, uttrycka något snabbt och gemensamt via textil.

Gerillaslöjd-projektet har fått stöd av Tore G Wärenstams stiftelse (BT:s ägare).

Bidrag kan redan nu skickas till: Maria Yvell, Skarpnäcks allé 21, 128 35 Skarpnäck.