Kultur o Nöje

Naturbilder, catwalk och världens bästa foto

Abecita konstmuseum Artikeln publicerades
Prisade fotografen Per-Anders Pettersson från Borås visar foton från modeindustrin kring catwalken i Afrika.
Foto:Lars-Åke Green
Prisade fotografen Per-Anders Pettersson från Borås visar foton från modeindustrin kring catwalken i Afrika.

85 naturfotografer, den afrikanska modevärlden och en dagbok i fotoform med en världsmästare. Abecita Konstmuseum öppnar tre utställningar på samma gång.

Fjärilar, lekande rävar, blå vågor eller kanske en ljusglimt i skogen skildrad i svartvitt. 85 naturfotografer i åldrarna 18 till 87 år delar på stora utställningshallen och bidrar med var sin bild. Naturfotograferna firade 50-årsjubileum i höstas och utställningen visades då i Hallstahammar.

–Men den är busigare hängd här på Abecita, sa Anders Geidemark.

Han är Naturfotografernas ordförande och berättade hur föreningen föddes 1966:

– På 60-talet dök det upp falsarier, bilder på fångna eller uppstoppade djur. En berömd fågelbild var riggad med fiskelina. En konservator såg det och bildade en förening för äkta naturfotografer som kan garantera att de visar vilda och levande djur.

Från början var det 21 medlemmar. I dag har man 130. Och naturfotografernas motiv har förändrats med åren.

– På 60- och 70-talen ville man komma djuren så nära som möjligt. Det blev som sport och lockade främst manliga fotografer. För helst skulle man sova ute under en gran tre nätter och sedan plåta en älg med jättestor hornkrona.

I dag är de kvinnliga naturfotograferna fler och motivvalet mycket bredare:

– Det kan vara abstrakt. Och vi har fotografer som skildrar stadsnaturen, hur den anpassat sig. Svart-vitt har glädjande nog kommit tillbaka.

Utställningen African Catwalk är en färgsprakande kontrast till de svartvita eller nordiskt ljusa naturbilderna ("Fast människor är ju också natur") påpekar någon. Per-Anders Pettersson skildrar modebranschen i Afrika: modeller. Extremt mode, men också livet kring catwalken, porträtt, publik och fester.

– Han vill visa en annan sida av Afrika, något mer än fattigdom, sjukdomar och konflikter, berättade Linda Nilsson, informatör på Abecita.

– Det finns en ekonomiskt blomstrande medelklass i Afrika och modeindustrin är riktad mot den. Men designers har hämtat inspiration från Afrika i långa tider, i pärlarbeten, vävteknik, färg.

Per-Anders Pettersson är född i Borås, har bland annat jobbat som fotograf på Borås Tidning men bor numera i Kapstaden, Sydafrika. Hans första bok "Rainbow Transit" kom 2013 och handlade om Sydafrikas demokrati.

För att göra "African catwalk" som kom som bok år 2016, har han rest runt till 16 afrikanska länder och varit med på 40 modeveckor tiden 2010- 2015.

Under sina 30 år som fotograf har han fått en rad priser och ställt ut både i Sverige och internationellt.

Prisbelönt är också Mats Andersson som visar "Nature Diary" på museets fjärde våning. 2016 vann han internationella "Årets naturfotograf". 50 000 foton var insända från 90 olika länder - och han vann i den svart-vita kategorin. Vinnarbilden möter i storformat på utställningen: en liten uggla han kom nära (men tyvärr sedan hittade död).

Han blev också "Årets Nordiska naturfotograf" eftersom han vann nordens största naturfototävling med en bild av en grävling.

På Abecita visar han bilder från både Island och Afrika, i det mindre formatet. Betraktaren tvingas gå nära. Själv för han dagbok just i form av foto.

– Jag jobbar ofta i gryningen. Det var knepigt i Afrika, där är det nästan ingen gryning alls!

Han är nästan lite generad för de fyra stora, surrealistiska verken i färg som bryter av mot naturfotografierna.

– För mig som naturfotograf är det viktigt att allt är autentiskt, men här har jag lagt ihop kanske 25-30 bilder i lager i datorn. Jag har aldrig visat dem förut, det var faktiskt Linda (Nilsson) som tjatade till sig dem.

Fakta

Abecita Konstmuseum

Naturfotografernas 50-årsjubileum

African Catwalk, Per-Anders Pettersson

Nature Diary, Mats Andersson

Vernissage: torsdag 16 feb 18.30

Pågår till: 11 juni

Visa mer...