Kultur o Nöje

Lena Kvist: Nu börjar vi med månadens Tunbjörkbild

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Bakom kulisserna. Paris, modeveckan 2006.
Foto:Lars Tunbjörk
Bakom kulisserna. Paris, modeveckan 2006.

Jag trodde inte mina öron först. Skulle vi på Borås Tidnings kulturredaktion få tillgång till bilderna i Lars Tunbjörks arkiv?

Men jo, Lars Tunbjörkstiftelsens Maud Nycander menade allvar. Det innebär att vi kommer att publicera ”Månadens Tunbjörk” i ett år framöver från och med nu.

Det finns bara en svensk fotograf som fått ett eget bildnamn uppkallat efter sig: Lars Tunbjörk.

Tunbjörkaren är en humoristisk färgbild, ofta ”ful”, döpt efter en kille från Dammsvedjan i Borås. Han råkar vara Sveriges störste fotograf genom tiderna, enligt min åsikt.

Och det är inte bara jag som är förvissad om hans storhet. Fredagen den 13 oktober öppnar Tunbjörk-center i Borås, en ny avdelning på Borås Konstmuseum. Inviger gör ingen mindre än Kathy Ryan, bildchef på New York Times Magazine. Hon tackade genast ja, säger Maud Nycander:

– Kathy Ryan var Lars redaktör och gillade honom. Hon svarade genast att det ska bli en ära att inviga ett Lars Tunbjörk-center. Så hon kommer flygande från New York.

Många från Foto-Sverige lär flockas i Borås den fredagen. Borås Tidning planerar en specialbilaga, full med Tunbjörkbilder, inför invigningen.

Första bilden jag valt till Månadens Tunbjörk kommer från modeveckan i Paris, 2006. Lars Tunbjörk gjorde flera reportage från modeveckan, bland annat för den franska tidningen Libéracions helgbilaga. Ett av reportagen fick han första pris i kultur- och nöjesklassen i den prestigefyllda World Press Photo Contest. Ett urval modebilder kommer också att ställas ut på Tunbjörk-center.

Mode passar ju bra för en fotograf från Borås, även om Tunbjörks bilder inte är de traditionella glamorösa.

Hur var Lars Tunbjörks eget förhållande till mode?

– Han tyckte att det var en absurd värld. Själv gick han mest i jeans och ylletröja. Men han var ändå estet, när han väl köpte något var han noga med vad han valde. Han var inte snobbig men hade väldigt bestämda åsikter.