Kultur o Nöje

Lena Kvist: Nej, jag tror inte på gästspelsfesten

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Lars Gustaf Andersson, Liberalerna, Maria Antonsson, nämndsekreterare, Eva-Lotta Franzén, kulturchef och Sara Andersson, Socialdemokraterna satt i centrum av uppmärksamheten när teaterns nya verksamhetsidé presenterades.
Foto:Jan Pettersson
Lars Gustaf Andersson, Liberalerna, Maria Antonsson, nämndsekreterare, Eva-Lotta Franzén, kulturchef och Sara Andersson, Socialdemokraterna satt i centrum av uppmärksamheten när teaterns nya verksamhetsidé presenterades.

En ny organisation. Arbetsbrist för viss personal. Men nya jobb för... marknadsförare. Kulturchef Eva-Lotta Franzén hade en svår huvudroll när hon skulle lägga fram sitt förslag till ny verksamhetsidé för Borås Stadsteater.

Det stod en Securitasvakt med batong och hängde bakom dörren.

Det brukar förstås inte vara vakter på kulturnämndsmöten men stämningen inför mötet om Borås Stadsteaters nya verksamhetsidé var sådan att jag på fullt allvar undrade om kulturnämnden och ledningen kände sig hotade.

Så var det inte, förklarade kulturchef Eva-Lotta Franzén. Vakten fanns på plats för att se till att möteslokalen inte blev för full med folk.

Det har inte varit roliga veckor på jobbet för kulturchef Eva-Lotta Franzén. Förslaget har mött mängder av protester, efter att uppgifter hade läckt ut i förväg.

När hon hade lagt fram sitt förslag med hjälp av en powerpoint var det dödstyst i lokalen.

Förutom en och annan fnysning, någon suck.

Inga applåder.

På det stora hela stämde uppgifterna som läckt ut. Förslaget till ny verksamhetsidé handlar om att minska antalet fasta produktioner och öka antalet gästspel. Det kommer att innebära en ny organisation med arbetsbrist för viss personal. Däremot kommer det att behövas fler marknadsförare.

Det är alltså ingen besparing – just nu, i alla fall – utan en förändring. Det handlar i första hand om att nå nya besökare. Jag tror inte det är rätt väg att gå.

Vilken teater vill inte ”bredda” publiken, som det heter när man ska nå nya teaterbesökare? Det vill alla – och det är också en rimlig ambition för en till stor del skattefinansierad teater. Men att göra det genom gästspel är ökänt svårt. En gästspelsfest med lite av allt riskerar att bli en utslätad kändiskavalkad.

En annan fråga är den om arbetsmiljöproblemen på Stadsteatern, som pågått länge. Många mår dåligt: det finns strukturproblem och konflikter.

– Personalen måste få må bra, sa Eva-Lotta Franzén efteråt, som en av huvudanledningarna till den nya verksamhetsidén.

Det är säkert en ärlig ambition. Men att döma av kommentarerna från de teateranställda som fanns på plats har de inte samma syn på hur man ska kunna må bra på jobbet.

De förra stadsteatercheferna Alf Algestam och Jarl Lindahl var båda på plats i publiken. Båda var kritiska till förslaget.

– Vi hade lika många gästspel som de vill göra, men gjorde 10–12 egna produktioner också, upplyste Jarl Lindahl.

Till sist: Lisa Lundh, teaterstudent i årskurs 2 på Bäckängsgymnasiet. Lägg det namnet på minnet. Hon ställde sig upp med rak rygg i salen och gav sig inte innan hon lyckades få till ett möte med kulturnämndens ordförande Sara Andersson.

Lisa Lundh och hennes klasskamrater vill inte se gästspel, de vill ha egna produktioner från Borås.

Nu är det paus – sista akten har inte börjat än.