Kultur o Nöje

Lena Kvist: Det viktiga händer utanför mässan

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Agneta Pleijel, Sara Stridsberg, Johannes Anyuru och Athena Farrokhzad kommer till den alternativa mässan.
Foto:Kollage
Agneta Pleijel, Sara Stridsberg, Johannes Anyuru och Athena Farrokhzad kommer till den alternativa mässan.

Agneta Pleijel, Johannes Anyuru, Sara Stridsberg, Kristina Sandberg, Athena Farrokhzad. Nej, det är inte listan över årets Augustnomineringar, det är toppförfattare som gästar höstens alternativa mässa Scener & samtal.

Tidigare i våras meddelade 150 författare att de bojkottar Bokmässan 2017, eftersom tidningen Nya tider kommer att delta.

I veckan blev det klart att många av dem kommer till den alternativa mässan Scener & samtal i stället. Den kommer att bli en mäktig motkraft.

Scener & samtal pågår fredag–lördag 29–30 september, det vill säga samtidigt som Bokmässan. Det sker på andra sidan Korsvägen, på Världskulturmuseet, samt på Göteborgs Litteraturhus vid Järntorget.

Jag kommer definitivt att vara på plats.

Programmet släpptes i veckan och det är mycket starkt.

Johannes Anyuru, till exempel, som släppt vårens mest omtalade roman ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” ska tala med författarkollegerna Maria Küchen och Patricia Lorenzoni i ett seminarium med titeln ”Gud, makt och motstånd”.

Sara Stridsberg är med, Athena Farrokhzad, Kristina Sandberg och många, många fler.

Många samtal har antirasism som tema, men inte alla. Ett samtal som har potential att bli fullständigt legendariskt är det mellan Agneta Pleijel och Suzanne Brøgger, som leds av förra årets debutantprisnominerade Tone Schunnesson, om biografiskt skrivande och frigörelse.

Bland andra kulturjournalisten och författaren Per Svensson kritiserade de 150 författarna som bojkottar mässan. Han sa i SR Kultur 4 maj att det var viktigt att vara på plats för att ta debatten med Nya tider och ansåg att författarna borde demonstrera på mässan i stället.

Själv tycker jag att den alternativa mässan är en mycket bra idé. Jag var som vanligt på Bokmässan förra året, när Nya tider var på plats första gången. Men ärligt talat, allt fokus riktades mot den där trots allt ganska perifera tidningen och deras agenda; huruvida det var fel eller rätt att de fick delta var allt folk pratade om. Inte om romaner, poesi, kulturdebatt eller om man hade sett Jan Guillou.

Jag är dödstrött på det. Att släppa in Nya Tider på Bokmässan igen är inte en viktig sak för yttrandefriheten enligt min mening: de har fortfarande full frihet att utrycka sina åsikter på annat håll.

Och de har fått orimligt mycket medieutrymme den senaste tiden. Lyssna till exempel på Nya tiders chefredaktör Vávra Suk, när han i SVT Kulturnyheterna 7 juni vägrar svara ja på frågan om huruvida Förintelsen ägt rum.

På Scener & samtal finns förresten också en programpunkt som heter ”I skuggan av Förintelsen”, med Ivar Frischer från Judiska församlingens Överlevandegrupp. Den tänker jag inte heller missa.

Jag känner inget behov av att bojkotta Bokmässan .

Jag har bara en stark känsla av att de viktigaste och mest intressanta diskussionerna under bokmässehelgen i höst kommer att föras någon annanstans.