Kultur o Nöje

Konstnärer med kraft och fantasi

konst Artikeln publicerades
Anna Christoffersson: Vilse, blandteknik, 2017. 4 bilder
Foto:anna christoffersson
Anna Christoffersson: Vilse, blandteknik, 2017.

Tre konstnärer som alla konfronterar utopi, myt och nuets oro möter vi på Galleri Jeanette Ölund och Flaménska.

Galleri Jeanette Ölund visar alltmer egenartade Göteborgsmålarinnan Eva-Lena Holmberg, senast här 2012, jämte keramikern Ann-Katrin Braf. Braf hör hemma i Malmö och är känd för läckra serviser och ljusstakar men är nu debutant på galleriet med sinnrika skulpturer med kaniner i huvudrollen.

Eva-Lena Holmberg är ett av subtile ungraren Peter Hefners fynd som lärare på Folkuniversitetets Art College i Göteborg, också han en av galleriets återkommande favoriter. För honom studerade hon i fem år, 2004-9. Nu har hon dock en egen, orospräglad profil, nära folksaga och myt. Lekfullheten må ibland vara burlesk men bärs av djupaste allvar i färger djärvare än den minimalistiske lärarens.

Ann-Katrin Braf har sin passion i leran. Efter femårig utbildning är hon verksam i Malmö sen 2004. I vår invigs där en 2,4 meter hög skulptur, Kaninkärlek, i brons, ljus och glasfiber på nya Holma torg. En modell finns med redan i Borås. Även här är kaniner ett centralt tema, jämsides med funktionella inslag, som att verken även fungerar som lampor, gärna sådana av historiskt slag.

Flaménska har återbesök av Dalsjöforskonstnären Anna Christoffersson med sina i tid och rum helt säregna collage.

Anna Christoffersson gick via 18 års kvälls- och sommarkurser för Arne Fallberg och Björn Bergsten, samt 17 höst- och vårsalonger i Borås, Svenljunga och hemstaden Halmstad, in i ett allt viktigare konstnärskap, nu präglat av collage (ofta klipp ur tidskriften National Geographic och egna foton) med inslag av en teknik där hon limmar, målar, tecknar och lackar. Hennes första egna separatutställning på Flaménska är nog hennes mest fullgångna hittills.

Tre lika spännande konstnärer tar här, med kraft, fantasi och humor, itu med en verklighet som väcker eftertankar och berör på djupet.