Kultur o Nöje

Konst i det stora formatet

No Limit Artikeln publicerades
Utsidan av "The Tank", ett samarbetsprojekt mellan Christina Angelina och konstnären Ease One. 3 till 10 september pryder hon Borås.Foto: Francisco Nuñez Alfaro 7 bilder
Foto:FNA PHOTO
Utsidan av "The Tank", ett samarbetsprojekt mellan Christina Angelina och konstnären Ease One. 3 till 10 september pryder hon Borås.Foto: Francisco Nuñez Alfaro

Hon kallar sig Starfighter och är en raket på street-art-himlen. Under 2015 hann hon göra 54 muralmålningar.

Nu kommer Christina Angelina till No Limit i Borås.

–Bredden på hennes konstnärliga gärning är imponerande. Trots att hennes verk vanligtvis består av väldigt få färger, lyckas hon skapa ett otroligt stort spektra med en fotorealistisk känsla. Jag tror att hennes målning i Borås kommer bli fantastisk, säger Stina Hallhagen som är projektledare för No Limit, Borås egen street-art-festival som hålls 3 - 10 september i år.

Christina Angelina är uppväxt och bor i Venice, Kalifornien. Hon har studerat bildkonst vid UCLA och animation vid ”Art Center College of Design”. Hon är konstnär, fotograf, gallerist och känd internationellt.

Hur skulle du själv beskriva dina målningar?

– Storskaliga offentliga muralmålningar, oftast utförda i sprayfärg och generellt med ett kvinnligt motiv. Jag är inspirerad av känslor, intuition och försöker alltid väga in omgivningen både estetiskt och energimässigt.

Hon har gjort muralmålningar i Los Angeles - men också i städer som Berlin, Miami, Reno, New York, Belfast och Sao Paolo.

Själv är hon mest stolt över "Tanken", ett samarbete med konstnären Ease One i Kalifornien.

– Verket består av muralmålningar både på insidan och utsidan av två stora vattentankar av betong som låg i ruiner. Jag gillar att jobba med ytor som är unika, som Tanken.

Vad skulle du helst vilja måla på ?

– Tjernobyl.

Christina Angelina målar inte bara street art. Hon är också anlitad av stora varumärken.

Shai Dahan är konstnärlig ledare för No Limit Street Art och beundrar Christina Angelina.

– Hon har gjort det mesta man kan tänka sig, allt från kommersiella installationer och gigantiska beställningsmålningar till att medverka i Burning Man, och hon har samarbetat med flera av världens absolut främsta street art-konstnärer. Jag beundrar hennes föreställande muralmålningar och ser verkligen fram emot att se henne måla i Borås.

Och namnet "Starfighter"?

Det lär hon ha fått först som en kommentar till hennes klädstil - sedan till hennes ställning som kvinnlig konstnär i en manligt dominerad sfär.