Kultur o Nöje

Konsert med värme och sympati

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Arkivbild från Melodifestivalen.
Foto:Claudio Bresciani / TT
Arkivbild från Melodifestivalen.

Sonja Aldén sjunger mestadels om sådant som väcker det känslosamma inom oss.

BT:s recensent hamnar i ett tillstånd av välgörande ro.

Meningen med livet

Text och musik: Sonja Aldén med bidrag av Anders Pettersson, David Lindgren Zacharias

Sångsolist: Sonja Aldén

Musiker: Anders Pettersson, David Lindgren Zacharias

Publik: 250

Scen: Sagateatern

Riktade mot publiken lyser tre svaglysande ljuskällor från fonden med en varm och gul ton, som raffinerat tar upp färg och lyster i Sonja Aldéns paljetterade kjol. Övrigt i scenrummet är i stort sett fritt från utsmyckning.

Sonja Aldén, sångerska och låtskrivare, kallar sitt musikaliska framträdande för Meningen med livet, samma titel som hennes i dagarna utgivna album bär. Det är ur detta hon hämtar de olika numren i konserten. Text och musik är således Aldéns med bistånd av hennes två ackompanjerande musiker Anders Pettersson och David Lindgren Zacharias, den förstnämnde på gitarr, den sistnämnde på keyboard.

Både humor och allvar präglar mellansnacket om det där med livsmeningen, som visar sig betyda lite av varje. Det hela knyter emellertid an till de musikaliska inslagen som så gott som genomgående är ganska privata till innehållet. Så handlar hennes sånger om kärleken till mamman, till barnen och till maken. Mestadels rör det sig om tvåsamhetens relation där man anar något av självbiografi i texten.

Sonja Aldén har en mjuk och innerlig ton när hon sjunger men har förmågan att variera. Ty när så tycks påkallat får rösten en välgörande dynamisk skärpa. Annat att understryka i hennes framträdande är enkelheten och det opretentiösa. Att publikkontakten blir spontan och äkta kan ingen förundra sig över i en konsert som kännetecknas av värme och mycket sympati.