Kultur o Nöje

Johanna Lillvik: ”Jag är inte rädd längre”

Intro. Artikeln publicerades
Johanna Lillvik har skrivit musik i 20 år och släpper sin första EP nästa vecka. ”Jag har en bättre helhet i mina låtar i dag, de kunde vara spretiga förut.”
Johanna Lillvik har skrivit musik i 20 år och släpper sin första EP nästa vecka. ”Jag har en bättre helhet i mina låtar i dag, de kunde vara spretiga förut.”

Hon har gjort det mesta musikaliskt, men aldrig det här. Lagom till 35-årsdagen släpper Boråsartisten Johanna Lillvik sin första EP.

– Det är knäppt – och precis i rätt tid, säger hon.

För snart fem år sedan, nyligen hemkommen efter en tid i Japan, satte Johanna Lillvik upp tre mål: ta körkort, göra klart kandidatexamen i musik, och släppa en egen skiva. I just den ordningen. Som ensamstående mamma är det trots allt viktigare att kunna skjutsa dottern Sally än att ha sin egen musik inspelad. Även om plattan, nu när den äntligen är klar, fått en väsentlig roll i bilåkandet (den är ”för bra”, enligt numer fem och ett halvt-åriga Sally).

Nästa torsdag fyller Johanna Lillvik 35 år. Två dagar senare är det releasespelning för den självbetitlade debut-EP:n på Blue Velvet. Sedan vet hon inte vad hon ska göra.

– Jag har alltid haft mål, alltid en riktning att följa, säger hon. Nu flyter bara allt omkring, och jag vill inte riktigt ta beslut nu. Det får vänta.

Att genrebestämma Johanna Lillviks musik är som att lägga ett gigantiskt pussel. Bitarna hakar lätt i varandra, men du inser också snabbt att slutresultatet kommer sträcka sig långt utanför den rektangulära ram du är van vid. De lekfulla arrangemangen rör sig mellan symfoniska poprefränger, varietéliknande pianovisor och jazziga rökridåer. Alltid naturligt, aldrig väntat.

Kanske inte så märkligt med tanke på att det är skapat av en kvinna som växte upp på gospel och soul (pappa Arne spelade kornett i Lutha Brass Band), började spela klassiskt piano som åttaåring, skrev sin första låt vid 14 års ålder, började plugga folkmusik och så småningom världsmusik innan hon fick jobb som sångerska på Cirque de Soleil i Tokyo.

– Jag har lätt för att snöa in på saker, säger Johanna Lillvik.

När hon kom hem från Japan och började skriva låtar var planen att för första gången på lång tid snöa in på sig själv. Att göra musik för hennes egen skull. Frågan var bara vad det innebar.

– Vem är Johanna Lillvik? Det är svårt. Jag har lagt en del tid på att försöka reda ut det. Det är alltid melodiskt, en smula symfoniskt kanske. Jag utgår ofta från rytmer, det finns en värld av färger där. Ackorden plockar jag ofta från det mer klassiska håller, medan texterna och melodierna kommer inifrån. De behöver jag inte tänka på.

Hon får tänka länge på influenser, men nämner till slut Tori Amos (”kanske inte lika mycket för musiken som för att hon aldrig gett upp sig själv”) och Little Richard (”det finns en anledning till att jag står upp vid pianot”). En imponerad recensent drog nyligen parallellen till Kate Bush.

– Folk har i hela mitt liv sagt åt mig att jag borde lyssna på Kate Bush. Därför har jag aldrig gjort det, säger Johanna.

Hon är nöjd med EP:n. Trots sin gedigna erfarenhet, trots att hon har känts som en ständigt aktör på de lokala scenerna, är det här hennes första officiella släpp.

– Jag gjorde ett par demos i 20-årsåldern. Tryckte upp dem själv, försökte nå ut till skivbolag – det var på den tiden man fortfarande trodde att skivbolagen kunde trolla. Men jag gick aldrig hela vägen. Prestationsångest och så.

Hon ler självsäkert.

– Då var jag rädd för att bli för gammal för branschen. I dag är jag det. Och jag skiter i det. Jag är inte rädd längre.

Releasefesten har hon på Blue Velvet nästa lördag ihop med gamle vännen Klas Qvist (som också släpper en ny platta under aliaset Citizen K).

– Jag är väldigt glad över att ha kommit hit, säger Johanna Lillvik. Nu är det på riktigt. Nu har jag min skiva. Vem vet vad som händer sen?

FAKTA

Johanna Lillvik

Ålder: 34 år (fyller 35 nästa torsdag)

Bor: Trandared, med dottern Sally

Gör: Frilansande musiker, skådespelare, dansare och musiklärare

Bakgrund: Uppvuxen i Dalsjöfors. Har studerat folkmusik på folkhögskola och tagit kandidatexamen från världsmusiklinjen på Göteborgs Universitet. Var sångerska på Cirque de Soleil i Tokyo 2008–2012.

Aktuell: Släpper självbetitlad debut-EP på Paraply records/Hemifrån. Releasekonsert (tillsammans med Citizen K) på Blue Velvet i Borås den 21 januari. Digital release 27 januari.

Visa mer...