Kultur o Nöje

Jane Gardam: En engelsk gentleman

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Jane Gardam.
Foto:Victoria Salmon
Jane Gardam.

En njutbar läsupplevelse är den första delen i Jane Gardams trilogi. De tre böckerna räknas till Gardams finaste.

En engelsk gentleman

Författare:

Jane Gardam

Översättning: Annika Hultman Löfvendahl och Jan Hultman

Förlag: Weyler

Filth. Gamle Filth.

Failed in London, try Hongkong. Ett smeknamn på den en gång så uppburne advokaten sir Edward Feathers. Efter en seg karriärstart i London sökte han sig, som så mången an under kolonialismens era, till Hongkong där prestige, anseende och framgång väntade. Och den livslånga kärleken, hustrun Betty. Nu är han gammal, lever i minnen som inte riktigt är säkra.

Att trotjänaren inom engelsk litteratur, Jane Gardam, först nu översätts till svenska är obegripligt. Över trettio titlar har hon givit ut, noveller, barnböcker och romaner. Fått fina priser. Kanske beror det på att hon nyansrikt beskriver ett klassamhälle som inte längre finns – men det brukar roa oss svenskar.

Men nu kommer första delen av de tre som handlar om Filth, hans hustru och värsta ovän. Denna del är ur Filths egen synvinkel, de övriga två (som kommer på samma förlag under året) ur andras. En sinnrikt, intressant och komplicerad komposition. Och med en typiskt brittisk lågmäld ton som så väl passar att skildra vidrigheter med. Tänk Anita Brookner och Angela Huth så hamnar ni rätt. För vedervärdigheter finns; bokens mest intressanta tråd är den om barndomen som hemsänt kolonialbarn, ”vårdad” under omänskliga förhållanden av elaka människor. En historia vi svenskar inte känner till.

Trilogin räknas som Gardams finaste verk, denna del är väl översatt och en njutbar läsupplevelse.