Kultur o Nöje

”Ingen kan säga åt mig vad jag ska göra”

intro Artikeln publicerades
Foto:Copyright Taylor Guitars

Hon är den envisa tonåringen från Kinna som blev gitarrstjärna helt på egen hand. Nu satsar Gabriella Quevedo på att skriva egen musik.

Gymnasiet är äntligen över. Barn- och fritidsprogrammet var inte riktigt Gabriella Quevedos grej, men något var hon tvungen att gå när hon inte kom in på musiklinjen. Nu kan hon för första gången i livet ägna sig helt och hållet åt det hon vill göra. Det enda hon vill göra.

– Jag brydde mig aldrig speciellt mycket om skolan, jag satt alltid bara och spelade gitarr istället, säger Gabriella.

Vid 19 års ålder är hon välkänd som underbarnet från Mark. Hon som vid tolv års ålder plockade upp en gitarr för första gången när hon fick se sydkoreanen Sungha Jung spela fingerstyle på Youtube. Två år senare hade Gabriella redan nått sitt mål: att spela på scen tillsammans med Jung när han besökte Sverige. Då var hon 14, och hade som vana att gå upp extra tidigt om mornarna för att hinna öva innan hon gick till skolan.

Sju timmars gitarrspel om dagen kunde det utan problem bli. Alltid framför Youtube, aldrig på en musikskola.

– Det är många som tjatat på mig om att ta lektioner, men jag vill inte göra det. Ingen kan säga åt mig vad jag ska göra, jag måste vilja det själv.

Gabriella gillar förresten inte titeln ”underbarn”.

– Jag har bara tränat väldigt mycket. Då blir man bra till slut.

Nog har hon blivit bra. I början kunde hon sitta i timmar för att få till ett treminutersklipp till sin Youtube-kanal, nuförtiden blir det några tagningar på sin höjd. I dagsläget har hon över 63 miljoner visningar på sina fingerstyle-versioner av klassiska rocklåtar som Show must go on, Here comes the sun och Hotel California.

Fingerstyle är precis vad det låter som: gitarrspel med fingrarna. Allt som låter bra är tillåtet, då gitarren ensam används för att spela alla låtens beståndsdelar samtidigt. Gabriella Quevedo är en av genrens nya unga stjärnor.

– Folk frågar alltid om jag inte vill spela något annat, eller i band, men det vill jag inte, säger hon. Jag vill vara soloartist, och eftersom jag inte sjunger får jag spela allt på gitarren.

I den välkända vardagsrumssoffan (det är här hon spelar in sina videor) i föräldrahemmet i Kinna visar hon upp en ny låt, en av de första hon skrivit själv. Sunny day heter den, och arrangemanget visar med eftertryck att Gabriella inte behöver nöja sig med att kopiera andras alster.

– Om jag ska börja tjäna pengar på mina Youtube-videor måste jag äga rättigheterna till musiken. Tanken är att spela in en helt egenskriven EP i vår.

Hon läser inte noter, plockar ut allt på gehör. En talang som fått henne att bli en av dem hon förr såg upp till. På en gitarrmässa i Tyskland nyligen hade fans åkt över halva kontinenten för att få sina instrument signerade av henne.

– Jag började göra videor för att mina idoler gjorde det, och så småningom för att inspirera andra unga att börja spela, säger hon.

Hennes gitarrspel har dock visat sig nå ut till fler än bara unga.

– En man som inte spelat på 40 år skrev till mig att han blev så inspirerad att han plockade upp gitarren igen. Det var väldigt fint.

Gabriella Quevedo hoppas att den kommande skivan ska möjliggöra ett mer intensivt turnerande. Men den största publiken når hon alltjämt på Youtube, eller via livechattar på Facebook.

– Jag vet inte vad jag hade gjort utan Youtube, säger hon. Inte spelat gitarr i alla fall.

Vad gör du när du inte spelar gitarr då?

– Sitter vid datorn. Det blir mycket Youtube och sånt.

FAKTA

Gabriella Quevedo

Ålder: 19 år

Bor: Kinna

Gör: Fingerstyle-gitarrist

Bakgrund: Självlärd sedan 12 års ålder. Började spela med pappa, för att så småningom gå över till att öva till Youtube-videor. Har turnerat i Asien och blivit uppmärksammad för sina videor i bland annat San Fransisco Globe. Har över 339 000 följare och 63 miljoner visningar på Youtube. Tillde-lades Hagströms gitarrstipendium tidigare i år.

Aktuell: Spelar in sin första egenskrivna EP till våren. Släppte nyligen en version av jullåten Cold December som du kan se på bt.se.

Visa mer...