Kultur o Nöje

"Jag spontandansade här hemma efter telefonsamtalet"

debutantpriset Artikeln publicerades
Stina Stoor blev fjolårets debutantpristagare. Priset delades ut av Aris Fioretos på Stadsteatern. Nu har fem personer anledning att hoppas på att gå i Stoors fotspår.
Foto:Petter Trens
Stina Stoor blev fjolårets debutantpristagare. Priset delades ut av Aris Fioretos på Stadsteatern. Nu har fem personer anledning att hoppas på att gå i Stoors fotspår.

En spontandans, förväntningar och en massa annan glädje. Där är några av reaktionerna bland årets nominerande debutantförfattare.

En som inte har haft en dålig vecka är Marit Furn som har skrivit romanen "Skuggan" (Albert Bonniers förlag), för hon har härmed blivit nominerad till både Katapultpriset och Borås Tidnings debutantpris:

– Det är fantastiskt. Två nomineringar på en enda gång är toppen. Jag spontandansade här hemma efter att jag fått telefonsamtalet om nomineringen till Debutantpriset, säger hon.

Tone Schunnesson, som är författare till romanen "Tripptransporter" (Norstedts), är jätteglad:

– Det skitkul och riktigt överjävligt fett att få chansen att vinna 100 000 kronor. Fast jag har inte gått in i skrivandet för att vinna priser, men nomineringen känns som en extra överraskningspresent.

Thom Lundberg, som ligger bakom romanen "För vad sorg och smärta" (Albert Bonniers förlag), erkänner att han länge har haft stenkoll på Borås Tidnings debutantpris:

– Jag har följt Debutantpriset nästan ända från början. Varje år har jag alltid hittat någon bland de nominerade böckerna som jag inte skulle ha läst annars.

Det bästa med nomineringen är uppmärksamheten som boken på nytt får, tycker han:

– Jag är ställföreträdare för min berättelse och att berättelsen får uppmärksamhet igen betyder jättemycket.

Elis Burrau, som har skrivit diktsamlingen "och vi fortsatte att göra någonting rörande" (CLP Works):

– Det känns så klart väldigt bra, men jag är inte förvånad över att boken blir nominerad till ett pris, för jag tycker att det är en väldigt bra diktsamling som förtjänar en nominering. Jag hoppas att boken genom detta får fler läsare.

Andreas Lundberg, författare till prosaberättelsen "Storm i den pelare som bär" (Pequod press) hoppas också att nå fler läsare:

– Jag känner mig mycket hedrad och ser det som en språngbräda för att nå ut till fler läsare.