Kultur o Nöje

Fem nominerade – vem tar priset i kväll?

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Tone Schunnesson, Marit Furn, Andreas Lundberg, Thom Lundberg, Elis Burrau. 2 bilder
Tone Schunnesson, Marit Furn, Andreas Lundberg, Thom Lundberg, Elis Burrau.

84 böcker. Av dem valde vi fem nominerade. Nu ska en få Borås Tidnings Debutantpris.

Vi i juryn vill ju gärna tänka att nomineringen är det verkligt viktiga, men...

– Det är inget att hyckla om att det fetaste med BT:s debutantpris är de 100 000 kronorna, sa Elis Burrau, en av årets fem nominerade i intervjun i BT 31/1.

Och visst, Borås Tidnings Debutantpris är det största priset i Sverige för nya författare. Det är så mycket pengar att när BT skickade ut ett faxat pressmeddelande om det nystartade priset 2001, ringde en journalist från Stockholm och sa ”Det står fel i pressmeddelandet. Det är en nolla för mycket. Det ska väl vara 10 000 kronor?”.

Tanken är förstås att den stora prissumman ska göra det möjligt för en lovande författare att köpa sig tillräckligt med tid för att skriva en bok till.

Det här är mitt åttonde år i Borås Tidnings Debutantprisjury. Över 600 debutböcker har passerat juryns granskning under den tiden, svindlande mängder.

I år var de 84 stycken. Att välja är aldrig lätt; särskilt svårt att det att lämna dem som nästan kom med på listan bakom sig. Årets fem nominerade är en verkligt spännande kvintett.

Stockholmaren Elis Burrau, som är nominerad för diktsamlingen ”och vi fortsatte att göra någonting rörande” är yngst, född 1992. Jag kan inte låta bli att skratta högt ibland när jag läser hans dikter; det han gör med orden är så ljuvligt respektlöst och knivskarpt.

Marit Furn, född 1977 och bosatt i Stockholm, är också rolig i sin roman ”Skuggan”. Det kanske inte låter så lustigt med en ung polsk stalker som förföljer August Strindberg under Infernokrisen i Paris i slutet av 1800-talet, men tro mig, mitt i allt elände och allt sökande efter livets mening finns en subtil humor.

Andreas Lundberg, som är född 1975, är exilskåning, bosatt i Göteborg. Hans prosaberättelse ”Storm i den pelare som bär” är den mest ovanliga bok jag läst under mina åtta år i juryn. Den är skriven på mobiltelefon på en sluten psykiatrisk avdelning. Efteråt hade han ingen aning om att han skrivit den. Hans undermedvetna har hursomhelst producerat en sensationellt stark berättelse om depression.

Thom Lundberg, också han skåning men just nu bosatt i Schweiz, är född 1978. Hans roman ”För vad sorg och smärta” handlar om resandefolket i Sverige på 1950-talet, en miljö som aldrig tidigare har beskrivits så djupgående och starkt i svensk litteratur. Thom kommer själv från resandebakgrund och använder inslag av romani.

Tone Schunnesson, född 1988, är också hon från Skåne men bor i Stockholm. Hennes roman ”Tripprapporter” är som en litterär tromb som blåser runt med läsaren, när vi flyger från Stockholm till Bangkok och Barcelona i sällskap med den oemotståndligt kompromisslösa unga kvinnan som står i centrum.

I år har jag också hunnit smygläsa en del av bidragen till Lilla Debutantpriset, innan de skickades iväg till juryns Hanna Nordlander och Annika Koldenius. Det är en stor ära att få ta del av alla ungdomarnas texter och tankar i novellerna. Stort tack, alla ni som skickade in.

Skrivandet är färdigt för ögonblicket; nu planerar vi festen.

Vi har köpt konfettin, bokat ett band – Boråsbandet Rhythmus Modern, som låter och ser ut som om de kommer direkt från 1970-talsfesten på en turistkrog på Kanarieöarna... – och reserverat platser för debutanterna på första raden i teatersalongen. Resten av platserna är lediga för er.

Hjärtligt välkomna!