Kultur o Nöje

En kreativ MMA-kamp med många priser

media Artikeln publicerades
Alla nominerade film- och dramabidrag visades i sin helhet på filmduken för alla eleverna. 4 bilder
Foto:Jan Pettersson
Alla nominerade film- och dramabidrag visades i sin helhet på filmduken för alla eleverna.

En festival och prisutdelning för hundratals medieelever som ägnar sig åt foto, film, skrivande och mycket annat hölls i går i Borås.

MMA leder lätt tankarna till hårdhudade atleter som ger varandra stryk på kabel-tv. Men på Navet handlade det under gårdagen inte om kampsporten Mixed Martial Arts utan om en annan form av kamp som råkat få samma initialer: Media & Music Awards i Ljud- och bildskolans (LBS) regi.

Cirka 400 medieelever och lärare från LBS skolor på åtta orter runtom i landet var i går på plats i Borås för andra upplagan av den här kombinerade prisceremonin och festivalen. Allt startades i Borås förra året, av medieläraren Peter Sylvén. I år har LBS MMA utökats med musikprogrammet.

– Det är våra medieutbildningars melodifestival, skulle man kunna påstå. Idén bakom är att blanda skola och verklighet för eleverna. Festivalen passar väl in i de estetiska programmålen, kreativitet och företagande. Det gäller att kunna visa upp och representera det man har åstadkommit, säger musikläraren Vesa Kenttäkumpu från LBS i Borås, som varit med och arrangerat årets upplaga av festivalen.

Priser delades ut i kategorierna film, foto, grafisk design, text och musik. De nominerade bidragen är projekt som eleverna har arbetat med inom sina respektive inriktningar i skolan. I juryn för de olika priskategorierna sitter yrkesfolk och i vissa fall lärare. Ett så kallat "publikens röst"-pris röstades också fram av deltagarna.

– Det är många snygga bidrag i de olika genrerna, anser Vesa Kenttäkumpu.

Förutom prisceremonierna, då alla nominerade bidrag presenterades, stod mingel, utställningar och föreläsningar på programmet.

Efter prisutdelningen som tog större delen av dagen hölls en föreläsning av filmkreatören Erik McAllister. På kvällen arrangerades konserter med musikelever från LBS-skolorna i Borås, Trollhättan och Lund.

För musikeleverna blir det även en fortsättning i dag med ett föredrag av den tidigare LBS-eleven Jimmy Andersson, som är ena halvan av dj-duon Kill FM.

Alltihop lajvstreamades på Youtube av ett team som bestod av elever och lärare från LBS i Jönköping.