Kultur o Nöje

En annan dag, en annan tid för Christer Björkman

eurovision Artikeln publicerades
Foto:TT

Imorgon är det 25 år sedan Christer Björkman stod på Eurovision-scenen i Malmö och sjöng ”I morgon är en annan dag”. För honom har låten, som är skriven av Niklas Strömstedt, betytt allt.

– Vore det inte för den låten skulle jag nog inte ha varit där jag är i dag.

Visst, i morgon och resten av veckan kommer rubrikerna att handla om Robin Bengtsson.

Men den 9 maj 1992 var det Christer Björkman som stod i fokus för allas intresse, när han skulle representera Sverige i Eurovision.

Han hade drömt hela sitt liv om att få tävla i Melodifestivalen. Så gjorde han det – och vann! Eurovision hölls i Malmö 1992, eftersom Carola hade vunnit Eurovision året innan med ”Fångad av en stormvind”.

Och Christer Björkman, en ganska okänd artist från Borås, skulle representera Sverige med balladen ”I morgon är en annan dag”. Det var som i en saga.

Maj 2017. Christer Björkman står mitt på arenagolvet i Kiev och ska alldeles strax lyssna på den andra repetitionen inför tisdagens show i Eurovision Song Contest. Det väcker starka minnen från svunnen tid då han själv stod på scenen.

– Det är extra påtagligt nu när jag vistas i den här miljön, och när jag tänker tillbaka på mitt framträdande börjar nerverna smyga sig på. Det pratas och skojas om det hela tiden här bakom kulisserna också, så jag blir ständigt påmind om att jag faktiskt stod på scenen i Malmö för tjugofem år sedan och att jag sitter här nu – men som producent.

För honom var det en dröm som blev verklighet år 1992. Det har han bland andra låtskrivaren Niklas Strömstedt och artisten Tomas Ledin att tacka för.

– Året innan var jag på konsertturnén Rocktåget tillsammans med Niklas och Tomas. De hade tidigare pratat om mig som ”den där galningen som sjunger schlager hela tiden” och kommit överens om att de skulle få med mig i melodifestivalen nästkommande år så de kunde få tyst på mig. Och det lyckades de med, men tyst blev jag inte, säger han och skrattar.

Första gången han stod på scen och sjöng ”I morgon är en annan dag” var på Cirkus i Stockholm i Melodifestivalen i mars 1992. Det ögonblicket minns han väl - men som ett svart hål.

– Jag var så otroligt nervös, nästan livrädd. Jag minns ärligt talat ingenting. Däremot kommer jag ihåg andra gången jag fick framföra den och gångerna efter, då njöt jag varje minut.

Låten öppnade dörren för Christer Björkmans nuvarande karriär som artistansvarig på Melodifestivalen. Bidraget är också skrivet till just honom och Melodifestivalen, men ur låtskrivaren Niklas Strömstedts perspektiv. Texten handlar om en kille och en tjej som träffas fast de egentligen inte får.

Hur var det att sjunga den för dig som homosexuell, då låten handlar om kärlek till det motsatta könet?

– Jag omsatte texten till en flickvän som jag hade en gång i tiden, och min tolkning av låten blev att jag liksom aldrig levde upp till hennes förväntningar. Så jag sjöng den verkligen på riktigt och med ärlighet.

Vad tycker du om låten idag?

– Den har verkligen åldrats med värdighet. Jag tycker fortfarande att det är en väldigt bra popballad.

I svenska Melodifestivalen tog låten hem flest röster, men den kom näst sist i Eurovision. Enligt Christer Björkman var det främst på grund av hans nerver.

– På den tiden var det bara juryn som fick rösta och eftersom jag var så nervös var jag nog inte speciellt övertygande när jag stod på scenen. Det var heller inte tillåtet att sjunga på ett annat språk, och en svensk ballad gick inte hem helt enkelt.

Låten översattes senare till franska av Christer Björkmans vän Jenny Stenberg.

Efter 1992 ställde han upp ytterligare två gånger i Melodifestivalen, senast år 1999. Dock var det ingen av låtarna som tog honom till Eurovision Song Contest.

Skulle du kunna tänka dig att byta plats med Robin Bengtsson imorgon?

– Aldrig i livet! Jag överlevde Eurovision en gång och det räcker gott och väl, säger han och skrattar.

Fakta

"I morgon är en annan dag"

Vad: En kärleksballad

Text och musik: Niklas Strömstedt.

Artist: Christer Björkman

År: 1992

Historia: Låten kammade hem vinsten i svenska Melodifestivalen 1992 men kom näst sist i Eurovision Song Contest.

På skiva: Låten har spelats in på två språk: svenska och franska. Den har också gett namn till det album som släpptes samma år med elva låtar, på vilken den franska versionen också finns med. Niklas Strömstedt spelade själv in låten på sitt album "Halvvägs till himlen" år 1992 men då under titeln "Näst sist". Dels på grund av dess placering i Eurovision Song Contest, dels för att den är näst sista låt på albumet.

Dessutom: 2015 gjorde Andreas Kleerup en ny version av låten i tv-programmet "Så mycket bättre".

I morgon är en annan dag (1992)

Det finns en flicka som jag går till ibland

Hon tycker om mig för jag gör vad jag kan

I hennes tystnad finns så mycket jag vill veta

Så jag stannar hela natten

Fast vi är som eld och vatten

(Kom) så länge hjärtat slår

(Kom) så länge spänningen finns kvar

I morgon är en annan dag

(Kom) så länge solen ler

(Kom) så länge lusten ger och tar

Så fort när allt försvinner

I morgon är en annan dag

Hon målar tavlor som jag aldrig får se

Hon sjunger sånger när ingen sitter bredvid

I hennes ögon finns en längtan efter mera

Så jag stannar hela natten

Fast vi är som eld och vatten

(Kom) så länge hjärtat slår

(Kom) så länge spänningen finns kvar

I morgon är en annan dag

(Kom) så länge solen ler

(Kom) så länge lusten ger och tar

Så fort när allt försvinner

I morgon är en annan dag

Tiden är som ett timglas i din hand

Där sekunder och minuter blir till år

Jag vill ha allt det jag får

(Kom) så länge hjärtat slår

(Kom) så länge spänningen finns kvar

I morgon är en annan dag

(Kom) så länge solen ler

(Kom) så länge lusten ger och tar

Så fort när allt försvinner

I morgon är en annan dag

I morgon är en annan dag

Visa mer...