Kultur o Nöje

Krönika: Vilken revansch för "Lotta"!

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
2 bilder
Foto:Lars-Åke Green

Matlagning för någon älskad som gått bort stod på dagordningen i veckans Sveriges mästerkock. Och Charlotta Sturnegk klarade sig galant igenom tävlingen.

Förra veckan var hon bäst – av de sämsta. Elimineringsmomentet köttbullar verkade dock fungera väl. I kväll gällde det att verkligen bevisa att hon hör hemma i toppen. Och som hon gjorde det.

Uppdraget var att laga en hyllningsrätt, mat till någon betydelsefull person som inte längre är i livet. Tårarna strömmade bland deltagarna, Nils kunde knappt svara på en enda fråga om sin farfar. Charlotta bröt inte samman, tvärtom verkade utmaningen sporra henne till stordåd. En bouillabaisse lagade hon, för sin pappa Hugo. Den ville alla barnen alltid äta av när det begav sig. Och nu skulle den återskapas.

En bouillabaisse…men det var ju det hon misslyckades med i lagtävlingen? Både jag och juryn var tveksamma. Men kanske skulle det kunna bli en revansch? Och vilken revansch det blev! Mischa hade knappt ord nog för att berömma fisksoppan. Utseendet, smaken, doften, allt var perfekt.

Nästa vecka är det lagtävling igen, något som verkligen inte brukar gå Charlottas väg. Låt oss hoppas att hon motbevisar oss på den punkten.