Kultur o Nöje

Broder gräver djupt och modigt

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Melissa Broder skriver roligt, halsbrytande och snärtigt utan att det blir själva grejen.
Foto:Daidalos förlag
Melissa Broder skriver roligt, halsbrytande och snärtigt utan att det blir själva grejen.

”So sad today” är en bok att finna tröst, stöd och hopp i för alla som någonsin känt en känsla som inte var jätteglad, skriver Rebecka Åhlund.

So sad today

Författare: Melissa Broder

Förlag: Daidalos

Översättning: Jenny Högström

”So sad today” började som ett Twitterkonto, men det är ingen poäng att få panne över det för då missar vi så att säga poängen. Jag vet. Bokhandlarna kryllar av böcker som börjat som ett roligt konto för en handikappad pekingeser på Instagram och sedan gör husse och matte stora pengar på den sortens ”böcker” som samlar redan publicerat material och säljs till folk som ska på kalas på kvällen men tycker att blommor är ”tråkigt” och att en bok som härstammar från sociala medier skänker dem en air av charmig finurlighet.

Men som titeln kanske antyder är Melissa Broders ”So sad today” inte ens sådan bok. Det är istället en essäsamling med mycket personliga och privata bekännelser, tankar och idéer kring ångest, sex, missbruk, relationer, kreativitet och samtiden.

 

Givetvis ska det ses ner på kvinnlig ”bekännelselitteratur”, det är en murken gammal tradition som bara kan brytas när Karl Ove Knausgård anammar den. Men vi kan också välja, faktiskt, att se den strida strömmen av vittnesmål om livet från kvinnor som en öppnad dammlucka som räddar livet på folk. Broder är oändligt modig, gräver vansinnigt djupt med ärlighetens spade och räds inte att blotta sina mest privata fetischer, paniker och mänskliga tillkortakommanden.

Dessutom, och det är nog det jag tycker allra mest om med ”So sad today”, erkänner hon utan krusiduller när hon inte riktigt vet. Hur ska det egentligen fungera med ett öppet äktenskap? Jaha, nu gjorde hon botox en kvart efter att ha flyttat till Los Angeles – och allt hon vet om det är att hon inte vet hur hon känner inför det men ändå aldrig igen kommer att vara en person som ”står över” sånt. Hon slutar dricka alkohol, men oj vad man kan missbruka andra saker. Inga färdiga förnumstiga svar, bara en fältrapport från livet. Och det är inte så bara. När det inte finns några ”svar”, ger känslan av att inte vara ensam en kraft som kan förflytta både det ena och det andra. Både inuti och utanpå.

Melissa Broder skriver roligt, halsbrytande och snärtigt utan att det blir själva grejen. ”So sad today” är en bok att finna tröst, stöd och hopp i för alla som någonsin känt en känsla som inte var jätteglad. Hennes smärtsamma, desperata ärlighet och sårbarhet är kort och gott fantastisk.