Kultur o Nöje

Brev till en mor som angår alla

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Författaren Chimamanda Ngozi Adichie får en fråga från en nybliven mor. Svaret blir ett ställningstagande i 15 punkter för en feministisk uppfostran. Sune Johannesson läser ett milt, men nödvändigt manifest.

Brev till en nybliven förälder

Ett feministiskt manifest i femton punkter

Författare: Chimamanda Ngozi Adichie

Förlag: Albert bonniers

Översättare: Emö Malmberg

Jag sitter på en krog. Läser. Dricker öl. En man vid bardisken framför mig får plötsligt sällskap av en kvinna, han böjer sig fram, stryker henne på armen, låret, viskar något. Hon lyfter bort hans hand, pratar med honom. Han lutar sig över henne igen. Hon tröttnar, reser sig upp, lämnar abrupt.

Jag läser vidare i min bok. 

"Många flickor ägnar alltför mycket tid åt att vara "trevliga" mot människor som gör dem illa. Många flickor tar hänsyn till sina förövares "känslor". Det är den katastrofala följden av kravet på att vara behaglig och till lags. Vid en våldtäktsrättegång nyligen sa kvinnan som blivit våldtagen att hon inte ville "skapa konflikter". Vi har en hel värld full av kvinnor som knappt får luft eftersom de vänder ut och in på sig själva i sina försök att vara till lags."

Så bra att hon lämnade, tänker jag. Kvinnan i baren. Inte log och anpassade sig snällt för att inte "skapa konflikt". I nästa sekund inser jag hur fel jag tänker. Inte fasen skulle hon lämna, baren tillhör ju henne lika mycket som alla andra. Om någon skulle ha lämnat lokalen, borde det ha varit mannen.

Jag känner inte paret. Har ingen aning om vilken eventuell historia de har. Men strukturen känner jag igen. Och den görs än tydligare i Chimamanda Ngozi Adichies nya tunna skrift om vikten av, nej snarare, nödvändigheten av feminism. I den första tunna volymen, som utkom 2015, förde hon fram sina skäl i det snälla manifestet "Alla borde vara feminister". 

Nu fortsätter hon genom att svara på en fråga från en vän som nyligen blivit mamma. Frågan lyder: hur fostrar jag min dotter feministiskt? Svaret formar sig till ett femton punkter långt manifest; "Brev till en nybliven förälder".

Här finns inget uppseendeväckande, provocerande eller revolutionerande, allt är lättsamt och personligt skrivit, vackert och ofta med glimten i ögat. Det är ett manifest med tänkvärda självklarheter om vikten av att låta en flicka växa upp till en hel människa. 

Likväl. Helt nödvändig läsning. 

Steg för steg visar Chimamanda Ngozi Adichie hur samhället, samtiden och våra kulturer fortfarande fostrar in oss i ett stelbent rollseende – allt från rosa/blått till leksaker, språkbruk och hur olikheter ses som hot – som vi måste bli än mer medvetna om och aktivt bekämpa. 

När jag läste förra boken, "Alla borde vara feminister", blev jag först besviken. Nog har vi kommit längre än så här? Jo, du och du och kanske jag, men insåg efter ett tag att svaret allt för ofta blev nej. Vi har inte kommit längre, resonemangen måste framföras så här grundligt samtidigt som det måste finnas en kraftfullare förändring på ett större plan. 

Tonen och inställningen behålls i aktuella "Brev till en nybliven förälder". Här handlar det om att se sin dotter och lära henne att tro på sig själv och ta plats. Samtidigt så blottläggs grundläggande ojämlikheter i samhället, och insikten att flickor har lika stor rätt som det andra könet att vara det första könet planteras omsorgsfullt in hos läsaren. 

I nästa bok hoppas jag att blicken riktas mer mot samhällets strukturer, politiken och näringslivet. Individen kan till stor del påverka och förändra sitt eget liv, absolut, men ska mer bestående förbättringar äga rum krävs också större övergripande insikter och beslut. 

Och sådana förändringar är ett måste om vi ska få en värld som är bra både för kvinnor och män. Innan dess är det ingen bra värld.

Fakta

Chimamanda Ngozi Adichie

Född 1977 i Nigeria, delar idag sitt boende mellan Nigeria och USA.

Debuterade 2004 med "Lila hibiskus" (på svenska 2010) och fick ett stort internationellt genombrott med sin roman om Biafrakriget, "En halv gul sol". Även hennes senare roman "Americanah" fick stor uppmärksamhet, och belönades bland annat med National Book Critics Circle Award.

Hennes tunna skrift "Alla borde vara feminister" fick stor spridning. Utkom på svenska i december 2015, och delades ut till alla elever på gymnasiets andra klass. Nya "Brev till en nybliven förälder" är en fri fortsättning på denna skrift. 

Visa mer...