Kultur & Nöje

Vem skrev årets bästa barn- och ungdomsbok? BT:s kritiker väljer

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Ett urval från året som gått.

Jonna Fries: Stoffet brinner hos Schiefauer

1. Jessica Schiefauer: När hundarna kommer

Förlag: Bonnier Carlsen

En lika hemsk som välskriven berättelse om kärlek och släktband, om hakkors och våld, om önskan att tillhöra och dras med så till den grad att destruktiviteten tar över. Det är en bok om att drabbas, på olika sätt, i olika åldrar, men också om att hantera konsekvenser och försöka förstå hur det allra värsta kan hända. Läs den för det brännande stoffet, den dramatiska rörelsen mellan karaktärerna och det förtätade, flödande språket.

2. Eva Lindström: Alla går iväg

Förlag: Alfabeta

En gripande bok om att vara utfryst och hur ett marmeladkok – på tårar – kan bli början på att vända det tunga till något gott. Texten är elegant avskalad och bilderna finurligt balanserade.

3. Frida Nilsson: Ishavspirater

Förlag: Natur & Kultur

Ett storslaget äventyr om en tjej som gör det ingen annan vågar - reser efter ett piratskepp för att rädda sin kidnappade syster. Språket är mustigt och färden full av spännande möten och prövningar.

Peter Grönborg: Torr och knivskarp kortprosa av Shaun Tan

1 Shaun Tan: Eric

Översättning: Ulla Roseen

Förlag: Kabusa böcker

Av de 15 sagor som ingår i Shaun Tans Berättelser från yttre förorten (2012) publicerades i år en av de bästa för sig. Formatet har reducerats till 150 x 115 x 6 millimeter, vilket förstärker känslan av att storyn är en liten men slipad diamant.

Med en egenartad form av surrealism skildras i Eric en svårtydd utbytesstudents förehavanden. Värdfamiljens respekt för hans egenart leder dock till att deras skafferi blommar, i vilket han för övrigt bor. Torr och knivskarp kortprosa interagerar med kuriöst vinklade illustrationer.

2 Kitty Crowther: Jag och Ingenting

Översättning: Gun-Britt Sundström

Förlag: Berghs

Ett djupt inre psykologiskt drama i bilderboksformat, där en moderlös flickas saknad uttrycks i poetiska drömsekvenser i vardagen. Hennes känsloliv slår ut i antydd och mångtydig livsfilosofi, men stabiliseras i fördjupade möten med naturen och fadern.

3. Eva Lindström: Alla går iväg

Förlag: Alfabeta

En finurlig bilderbok som levandegör utanförskapets villkor men som också gestaltar hur en sårbar individ förmår att glänta på dörren till en löftesrik social gemenskap, kanske. Djupt allvar, underfundig humor och lyrisk förtätning i lycklig förening.

--

Eva Wahlström: Tove Jansson var bäst i år

1 Tove Jansson: Det osynliga barnet och andra berättelser

Rabén & Sjögren

Årets bästa barnbok (läs livsbok) måste faktiskt bli en nyutgivning. Novellsamlingen Det osynliga barnet har något att säga människor i alla åldrar och under alla årstider. Där finns ”Vårvisan” där Mumindalens ständige vagabond Snusmumriken blir störd i sitt visskapande. Ett litet beundrande namnlöst kryp tränger sig på, blir bortschasad och Snusmumricken får visan förstörd och därtill ont samvete, all kreativitets gissel.

2 Nicola Davis: Löftet

Bild: Laura Carlin

Övers.: Åsa Lind

Förlag: Rabén & Sjögren

Med ett avskalat och poetiskt språk berättas om en ond och kall tid. Bokens berättarjag är en känslokall flicka som försöker slita till sig en kvinnas väska.

En märklig berättelse med vidunderliga bilder!

3 Katarina Kieri: En annan Abbe

Bild: Helena Lunding Hultqvist

Förlag: Lilla Piratförlaget

Abbe bär sig konstigt åt inte minst när de stora moppekillarna dyker upp. Det står helt klart att han döljer något, kanske något riktigt hemskt!, men vad?

En bladvändare för barn i slukaråldern och även perfekt som högläsningsbok!