Kultur & Nöje

Vacker roman om att hitta hem i sig själv

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Dorthe Nors har gett ut fem romaner sedan debuten 2001.
Foto:Kirsten Klein
Dorthe Nors har gett ut fem romaner sedan debuten 2001.

Det är lätt att både känna igen sig och att känna med i Sonjas kamp för att hitta sig själv.

Blicken, pilen, filen

Författare: Dorthe Nors

Översättning: Ninni Holmqvist

Förlag: Ordfront

Det är inte så lätt för Sonja. Att köra bil, alltså. Hon kan inte växla och inte hjälper det att bilskolläraren Jytte växlar åt Sonja medan hon kedjeröker och orerar om än det ena eller andra. Sonja är dubbelt så gammal som alla andra på körskolan och kanske är det så att man ska ta körkortet i en ålder då man är mer våghalsig. En ålder där man inte är mogen nog att förstå att själva konstruktionen av bilen motsäger all logik. Varför i hela fridens namn finns det tre pedaler för ett par fötter?

Att lära sig köra bil i fullvuxen ålder är bara en metafor för den bakvända Sonja som Dorthe Nors använder i ”Blicken, pilen, filen”. En annan är att Sonja översätter svenska deckare till danska, för det är i Danmark som romanen utspelar sig och även om Sonja befinner sig i Köpenhamn så är det hembyn Ballinge på Jylland hon oftast tänker på. Den svenska deckaren får vara symbolen för dissektionen av krocken mellan stad och landsbygd. Mellan då och nu. Mellan stadsfolk och bönder. Sonja är ju onekligen en lantlolla som försöker vara urban, fast hon längtar hem till en gemensam historia och samhörighet. Grejen är bara den att systern inte svarar när hon ringer.

Nä, Sonja är som flyghavren i åkern, självsådd men icke hemmahörande. Det är först när hon tar sig samman (någon fjolla är hon faktiskt inte) och byter bilskollärare som något händer.  

Ninni Holmqvist har så fint översatt Dorthe Nors roliga och vackra roman om alienation och att hitta hem i sig själv. Det är lätt att både känna igen sig som känna för Sonjas kamp att jag både under och efter läsningen blir alldeles tårögd av fnissande och den högtidliga känslan av att vad märkvärdigt livet ändå är. Eller vad säregen denna roman är och hur rik jag känner mig av att ha läst den.