Kultur & Nöje

Shai Dahan: Jag vill inte riskera att man tar bort konstverken

Borås Artikeln publicerades
Shai Dahan, curator, hoppas att det inte kommer att regna under årets No limit. Förra året sken solen genom hela festivalen.
Foto:Anton Hedberg
Shai Dahan, curator, hoppas att det inte kommer att regna under årets No limit. Förra året sken solen genom hela festivalen.

För andra året i rad ska elva gatukonstnärer förändra Borås stadsbild på fyra dagar.

BT tog tempen på No Limits curator Shai Dahan.

Konstnären Shai Dahan är motorn bakom streetartfestivalen No Limit som hålls för andra året i rad mellan 3–6 september i Borås.

Hur har du valt ut årets konstnärer?

– Jag har fått med en del konstnärer som inte kunde förra året eller som inte passade vår budget då. I år har vi också valt konstnärer som är från andra länder än tidigare. Det är fint att vi samlar något från varje land i Borås.

De är alla väldigt etablerade, måste man vara det för att bli utvald?

– Nej, det finns ingen gräns för var man måste vara i sin karriär. Förra året var den lokala konstnären Adam Algotsson med.

Det är bara en kvinna med i årets program, är det viktigt med representation?

– Vi har verkligen gjort vårt bästa för att få med fler kvinnor i programmet. Ett problem har varit att det inte finns lika många kvinnliga som manliga gatukonstnärer. Det finns kvinnliga konstnärer men de är oftast redan bokade till andra festivaler. Jag skulle gärna se att det var 50 procent kvinnor eller till och med en renodlad festival med bara kvinnor.

WEBBTV: Shai Dahan om hotet mot årets festival

Det är ganska snälla motiv, håller du med?

– Jag skulle kalla det familjevänligt. Förra året blev jag väldigt förvånad att de som besökte festivalen var i alla åldrar. Familjer som kom med sina barn. Jag ville rikta mig ännu mer till dem i årets festival. Exempelvis har vi David Zinn som gör motiv på trottoaren. Jag tror många barn kan uppskatta det.

Hur kommer det sig att du inte deltar med din egen konst i år?

– Jag ville göra en väggmålning före festivalen, men eftersom vi fick nej på ett antal väggar fick vi lägga tid på att börja leta efter nya. Sedan drog det ut på tiden och då blev det ingen extra vägg över för mig att använda.

En del gatukonst tar ställning politiskt, vad tycker du om det?

– Oftast kommenterar man saker som är väldigt aktuella just för stunden. Jag vill inte riskera att man tar bort konstverken på grund av det. Men vi ber aldrig om att få se ritningar på verken i förväg. Många av de här konstnärerna har gjort kontroversiella och illegala verk någon gång i sin karriär, men nu är de professionella konstnärer.

Så gatukonsten har förändrats mycket?

Ja, på senare år. Ta bara Banksy och hans nya Dismaland (en tillfällig gatukonstutställning i England). Jag såg att gratisbiljetterna var slut och att folk sålde dem på Ebay för 500 pund. Personer som inte bryr sig om honom kan få tag i en biljett bara för att tjäna pengar.

Vad tycker du om att Borås stad har en gatukonstfestival, men inga lagliga graffitiväggar?

– Jag tycker att det är bra med lagliga väggar ur säkerhetssynpunkt för unga som vill prova på graffiti. Men det kommer inte att förhindra klotter. Det är en del av kulturen att man vill sätta sin tag på så svåråtkomliga platser som möjligt. Och jag tror det är därför det inte har skett än, för att kommunen inte ser någon poäng med att sätta upp lagliga väggar om det inte minskar klottret.

Förra året hade ni ett tidsbegränsat kontrakt med ägarna av väggarna. Hittills har ingen valt att måla om?

– Nej, vi har förlängt kontraktet till slutet av december 2017. Sedan kan vi förlänga det igen om vi vill. Men om vi håller i en ny festival 2017 kan det bli aktuellt att använda de befintliga väggarna om vi skulle få nej på nya väggar.

Varför skulle det inte bli någon festival 2016?

– Vi har jobbat med det här varje dag sedan förra festivalen. Det tar på krafterna. Sedan är det skulpturbiennal nästa år och då passar det att vi väntar.

Väderprognoserna för årets festival ser ganska dystra ut. Vad händer om det regnar?

– Det är den enda saken som vi inte kan påverka. Vi får hoppas på det bästa och att vädret är tillräckligt bra för att konstnärerna ska kunna fortsätta arbeta. Om så inte är fallet får vi försöka tänka ut en plan B.

Fakta

Shai Dahan

Föddes i Israel 1979. Flyttade till USA 1989. Började sin konstkarriär i Los Angeles och introducerades för graffitikonsten när han var 14 år.

Flyttade senare till New York och deltog i flera gatukonstprojekt.

2010 flyttade han till Sverige och 2012 höll han en stor soloutställning på Borås konstmuseum.

Han är känd för att använda dalahästmotiv i sin konst. I Borås finns hans väggmålning vid Sandwalls plats och hans bidrag till konstprojektet United Buddy Bears står vid resecentrum.

Visa mer...