Kultur & Nöje

Recension: Gåshud – en ren folkfest

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
9 bilder

Hur går man vidare efter en tokhyllad rekordspelning på Ullevi? Man gör två slutsålda, kritikerrosade konserter på Ullevi till. Och sen då? Kan man fortsätta utan gästartister, fyrverkerier och kvällstidningsbilagor?

Efter åttonde studioalbumet Du gamla du fria ger sig Håkan Hellström ut på en vanlig vinterturné. På scener som visst är stora - men aldrig lika stora som ni-vet-vilken. "Det är som ett vardagsrum, det här", som han själv konstaterar.

En vanlig turné, men inte utan att boka in en ny arenakick nästa sommar igen.

Låtarna från nya skivan sitter som en proggig käftsmäll, och vi går från #10 dream och I sprickorna kommer ljuset in till rakt till Gullbergskajsparadis och Du kan gå din egen väg.

Vem kan slå en sådan öppning? Det går inte.

Och det slutar inte där. Crescendot i Pärlor ger mig gåshud. Shelley sitter lika bra som Håkans jazziga 70's-goes-40's-brallor. LaGaylia Frasers sista toner i Kärlek är ett brev... eller i 2 steg från paradise måste gett utslag på Richterskalan.

Bandet vägrar helt enkelt att ge upp arenakänslan. Den imponerande ljusshowen och snygga scenbygget bidrar såklart, liksom de många vändor till baren som de löningsglada besökarna gör under konserten. Allsången är på topp, nästan ingen sitter ner.

Alla som varit på klubb i Göteborg vet hur Ramlar drar igång vilket sömnigt dansgolv som helst. Föreställ er den känslan upphöjt i hundra. Killen framför mig har en decibelmätare i telefonen och den visar på rent skadliga nivåer. Därifrån och till slutet är det bara en ren folkfest, via ångvältsversioner av När lyktorna tänds, Din tid kommer och Valborg. Och en gästartist i form av Amanda Bergman med en fantastisk version av Pistol hinns också med.

Jag trodde faktiskt att Håkan nått sin peak i folkkärhet när han stod med Lasse Berghagen och sjöng Evert Taube på Skansen. Men festen fortsätter, och det är inte obefogat. Även om energin dippar några gånger - Jag utan dig och En midsommarnattsdröm klarar sig inte riktigt lika bra - är det bara petitesser i sammanhanget.

Håkan behöver inte Ullevi. Men han förtjänar varenda en i den enorma publiken.

Fakta

Håkan Hellström

Scandinavium

Sämst: Några mindre dippar som nästan känns onödiga att ens ta upp i sammanhanget.

Bäst: Hellbergs munspel i Tro & tvivel. Och det 747-inspirerade avslutet i Din tid kommer.

Visa mer...