Kultur & Nöje

På spaning efter det släktliv som flytt

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Foto:Ulrica Zwenger

Vetenskapsjournalisten Karin Bojs nya bok är snudd på obligatorisk läsning, tycker BT:s recensent ÅM Hellman.

Den är rafflande som en deckare och mycket välskriven.

Min europeiska familj de senaste 54 000 åren

Författare: Karin Bojs

Förlag: Albert Bonniers förlag

Jag ska erkänna att min föreställning om släktforskning har varit fördomsfull, jag tänker på kyrkböcker och mikrofilmer och jag har inte för mitt liv förstått varför det skulle vara intressant att ta reda på vad en släkting på 1700-talet hette. Men då och då kommer insikten om att man inte är vare sig början eller slutet på sin egen historia och då blir ju de där kyrkböckerna plötsligt intressanta.

De senaste åren har det dessutom kommit alltfler böcker och artiklar om den tidiga delen av människans historia, som Lasse Bergs böcker om människans evolutionära utveckling och Yuval Noah Hararis Homo Sapiens från i våras och det har väckt nioåringen i mig som drömde om att bli arkeolog till liv.

Därför är det med både förtjusning och bävan som jag tar emot Karin Bojs Min europeiska familj de senaste 54 000 åren. Förtjusning eftersom Karin Bojs, som är en av Sveriges mest namnkunniga vetenskapsjournalister, tar sig an att släktforska med hjälp av DNA. Bävan känner jag eftersom Bojs är en av mina journalistiska förebilder. Det är aldrig lätt att förhålla sig sakligt till sina idoler.

Men jag behöver inte oroa mig, Min europeiska familj är så väl underbyggd att även om den var utskriven på gamla kvitton skulle den vara värd att läsa. Nu är det ett så ambitiöst, pedagogiskt och välskrivet verk att det är snudd på obligatorisk läsning. Fast det blir lite fel när jag bara lyfter fram nyttoaspekten eftersom boken också är rafflande likt en deckare. Då tänker jag inte bara på att det faktiskt är spännande att få följa ett DNA-spår 50 000 år bakåt i tiden, utan också på de intervjuer som Bojs gjort med namnkunniga forskare inom området. Detta är en av hennes styrkor som vetenskapsjournalist – hon lyckas alltid förmedla vad som är banbrytande i en studie och lyfta fram personerna bakom studien.

På så sätt blir detta också en personlig bok om de akademiska och vetenskapliga motsättningarna. Allra mest rörande är den omsorg i detaljer och beskrivningar som visas våra förfäder, oavsett om de lämnat spår efter sig eller inte.

”Vi kan ju inte låta Hitler bestämma femtio år senare vad vi ska forska om?” citerar Bojs Svante Pääbo, en av de tongivande genetikerna i boken. Det är ett befogat påstående, för den mörka sidan av denna berättelse är inte det elände och våld som följer i människans spår, utan hur historia och genetik använts av politiska krafter för att betona skillnader mellan människor. Trots detta visar den nya tekniken att vårt kärn-DNA pekar på motsatsen: I det väsentliga är vi människor nästan identiska.

Fakta

Startade Reportrar utan gränser

Namn: Karin Bojs

Född år: 1959 i Göteborg

Bor: I Stockholm

Gör: Karin Bojs var vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter fram till 2013. Hon är numera fristående journalist och författare.

Dessutom: Grundade den svenska sektionen av Reportrar utan gränser 1994.

Tidigare böcker: Syra själv (Max Ström) och Vikten av gener (Natur & Kultur).

Visa mer...